Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Полина Стойкова: 2019 ще бъде годината на съзряването на имотния пазар

Тя не очаква нито спад, нито ръст на цените и прогнозира, че пазарът, както и икономиката като цяло, ще се задържат на стабилно ниво

Полина Стойкова: 2019 ще бъде годината на съзряването на имотния пазар

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

2019 г. ще бъде годината на съзряването на имотния пазар и на натрупването на всички ефекти от предходните години на наваксване. Годината ще бъде изненадващо положителна за пазара на имоти и за икономиката като цяло с реализация в разумни срокове на новите проекти, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в интервю за Investor.bg.

Още по темата
„Купувачите са много добре подготвени, очакванията на купувачи и продавачи вече са доста близки и това ще отпуши забавянето в реализацията на някои надценени обекти“, смята Стойкова. Според нея 2019 ще бъде годината, в която ще се осъзнаят реалните стойности за цените и продавачите и купувачите ще проявят воля да сключат разумна сделка. „Смятам, че годината ще бъде много благоприятна както за продавачите, които ще могат да продават имотите си на достатъчно високи цени в сравнение с предходните години, така и за купувачите, защото те ще имат избор – ново или старо строителство, проекти в напреднала фаза на реализация, имоти „на зелено“, допълва Стойкова.

Пазар във фаза на стабилност

Тя не предвижда спад на цените, но няма да има и ръст, а по-скоро пазарът, както и икономиката като цяло ще се задържат на стабилно ниво. „Очакванията за тази година, макар и леко снижени, са сравнително сходни с миналата. Аз дори мисля, че ще има изненади в тази посока. От първите месеци виждаме, че 2019 г. тръгва по-положително в сравнение с миналата година. За нашата компания февруари беше рекорден като обем от сделки. Хора, които са отправяли запитване още през 2016 г., при старта на първите проекти ново строителство от настоящия цикъл, купуват сега. Т.е. те са разглеждали различни проекти, имотът, който са харесали, вероятно вече е в напреднало строителство и сега вземат решение за покупка. Виждаме много примери на хора, които или търсят от дълго време, или запитват и купуват веднага, особено в проекти, в които цените са добри – между 850 и 950 евро на кв. м“, разказва Стойкова.

Нейните очаквания въз основа на продажбите от началото на годината са обемите от сделки да растат благодарение на силното предлагане на ново строителство, макар че това може да се отрази по-късно в статистиката поради забавянето във вписването на имотите „на зелено“.

„Миналата година, в докладите за първото тримесечие, прогнозирах забавяне на пазара, защото всички индикатори започнаха да растат с по-бавен темп и това, наред с влизането в сила на редица нови регулации като GDPR, ме накараха да смятам, че годината ще бъде трудна. Ние все още говорим за това, което се случи миналата година, и затова в новините преобладават заглавия за забавяне и по-минорните настроения, а 2019 г. вече тече и то с по-различни обороти“, казва Стойкова.

Увеличеното предлагане, което се дължи главно на новото строителство, е причината за забавянето на ръста на цените на жилищата в София, като данните на Bulgarian Properties сочат, че те са поскъпнали с 4% през 2018 г. спрямо регистрираното повишение от 16% през 2017 г.

„Само по индикатор издадени разрешения за строеж успяхме да се върнем на нивата от 2007 и 2008 г. Останалите индикатори обаче не са достигнали пика отпреди десет години – нито средните цени в София и останалите градове, нито отпуснатото кредитиране като дял от брутния вътрешен продукт. През 2008 г. сме стигали до повече от 6% новоотпуснати кредити спрямо БВП, докато сега сме на ниво около 3%, т.е. двойно по-малко, така че фундаментът на пазара е доста по-добър“, отбелязва Стойкова.

Кредитиране и лихви по ипотечните кредити

Тя смята, че предупрежденията на БНБ от миналата година към банките да са по-предпазливи в отпускането на жилищни кредити са били основателни. „Не трябва да забравяме, че банките са търговски дружества и регулаторът съвсем правилно се намеси, за да избегне нещо, което можеше да се случи, без да е имало конкретна ситуация. Ако не се лъжа, през 2006 г. БНБ беше наложила лимити на кредитирането, т.е. регулаторът и тогава се е намесил, за да предотврати свръхкредитиране, но по онова време имаше прилив на инвестиции от чужбина и дори този механизъм да е сработил, той не можа да неутрализира ефекта на балона, който се раздуваше в цял свят“, казва Стойкова.

Според нея предупрежденията на БНБ действително са довели до по-голяма предпазливост от страна на банките и по-стриктно спазване на правилата.

„Кредитирането нарасна през миналата година с 6-7%, докато в предходната година имахме повишение от 38% на новите кредити, като в това число влизаха и рефинансиранията“, отбелязва Стойкова. Но все пак допълва, че опасности винаги има, защото въпреки по-затегнатите регулации в момента както в Европа, така и в България, не всичко може да се регулира, преди да се установи конкретен проблем. „Въпреки това новоотпуснатите кредити се движат много разумно на фона на реалния сектор, а лихвените проценти никога не са били на толкова ниски нива, т.е. дори да има повишаване в бъдеще, макар индикациите да са за отлагане, то ще бъде плавно“, смята Стойкова.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
5
 
15
преди 1 година
това не ми харесва ... като узрее крушата - какво се случва с нея?
0
 
22
 
14
преди 1 година
Няма профилна снимка
Статията е от типа "Приказки под шипковия храст".
0
 
46
 
13
преди 1 година
Няма профилна снимка
Публикуваните мнения, размисли и страсти на цитирания брокер са точно толкова обективни, колкото мнението на производител на "сирене" от палмово масло за собствената му продукция: "100% краве мляко, по домашна рецепта!"
0
 
25
 
12
Blueberry до: nkavrakov1982
преди 1 година
Няма профилна снимка
Абе щом GDPR има отношение с цените...
1
 
28
 
11
преди 1 година
.....прогнозира, че пазарът, както и икономиката като цяло, ще се задържат на стабилно ниво-Даже и за икономиката можем да се допитаме до гуруто Полина Стойкова !Брокер на недвижими имоти ни дава прогнози за икономиката. УПС забравих че са експерти,не брокери

Още от България
Камарата на геодезистите: Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона