IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полина Стойкова: 2019 ще бъде годината на съзряването на имотния пазар

Тя не очаква нито спад, нито ръст на цените и прогнозира, че пазарът, както и икономиката като цяло, ще се задържат на стабилно ниво

08:15 | 29.03.19 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пазарът извън София

В останалите големи градове извън столицата годината за пазара на жилищни имоти започва по-вяло. В Пловдив особено големият ръст на цените от 14% миналата година е охладил страстите за покупка и хората са в период на изчакване да отмине ефектът от Европейската столица на културата, който допълнително оскъпява имотите, казва Стойкова.  Цени Цени

„В момента в града като че ли има твърде голямо предлагане на много големи проекти, а цените достигнаха нива от 700-750 евро на кв. м и явно приближават предела на покачването си. Поради това в Пловдив сега има активно строителство, но купувачите като че ли са леко отсъстващи. Предполагам, че този ефект ще отмине, тъй като видяхме нещо подобно и в София в началото на миналата година, когато поехме председателството на Европейския съюз. Тогава имаше свръхочаквания за доходност от наем, но те не се задържаха за дълго“, отбелязва Стойкова.

Варна, която миналата година беше лидер по обем от сделки в страната, остава много активен пазар, тъй като наваксва известно изоставане от София и Пловдив. Цени Цени

При ваканционните имоти тенденцията от последните години е да се сключват по-малко сделки в активния зимен сезон и повече извън сезона. Поради това търсенето в ски курортите в момента е по-слабо, но Стойкова очаква да се възобнови през пролетта. „Интересно е, че януари стартира със засилен интерес към морето и по-конкретно към Южното Черноморие, където и в момента се сключват сделки и се правят огледи. Хората, които искат да притежават летен имот, разбраха, че трябва да си го осигурят още през зимата, за да може сделката да приключи и всичко да е готово за май, когато започва активният сезон, така че на морето в момента е интересно и активно“, отбелязва тя.

Българите продължават да доминират сред купувачите, като предпочитат предимно южните курорти – Созопол, Черноморец, Лозенец, както и Варна на север заради ниските цени, а чужденците са съсредоточени предимно в района на Слънчев бряг. „Интересът се възвръща и много българи вече комбинират почивка в чужбина и в България или избират родината за лятната си почивка, така че това със сигурност ще движи пазара. Освен това хотелските услуги са с един от най-големите ръстове на цените, които допринасят за инфлацията, и хората предпочитат да имат собствен имот, където да почиват и да не зависят от резервации“, казва Стойкова.

Според нея е възможно след изясняването дали и по какъв начин Великобритания ще напусне Европейския съюз да се отпуши чуждестранният интерес към ваканционни имоти у нас, защото британците продължават да наблюдават пазара. „Виждаме и ирландци, които стават много активни, защото икономиката на страната им явно се е подобрила. Преди години те заедно с британците бяха най-активната група чуждестранни купувачи. Имаме запитвания и от американци, но те едва ли ще се превърнат в голяма вълна. Интересът им е съсредоточен основно около Велико Търново заради богатата култура и история“, разказва Стойкова.

В последно време се наблюдава активизиране и от страна на купувачи от съседни страни и според нея е възможно България да се превърне в център, в който сърби, македонци, румънци да намират място за туризъм и за собствен дом, тъй като цените у нас са достъпни за тях.

Bulgarian Properties на 15 години

Миналата година Bulgarian Properties отбеляза своята 15-годишнина, а Полина Стойкова е част от компанията от самото начало, както и неин изпълнителен директор през последните десет години. Миналата седмица компанията беше отличена от сайта Imoti.net за „Агенция за недвижими имоти на годината“, а Магдалена Тошева, която е част от екипа на Bulgarian Properties от десет години, получи награда в категорията „Брокер на недвижими имоти“.

„Стартирахме по време на предния бум, така че вече сме във втори цикъл на имотния пазар. Всичко, което се случваше през годините, беше различно и никога повтарящо се. Не можем да правим паралел нито с предния бум, нито с условията на пазара по онова време. Преминахме през големия пик от 2008 г., чуждестранното търсене, голямата икономическа криза, за която аз като мениджър, а предполагам и останалите ръководители и собственици на имотни компании, не бяхме готови, тъй като тя беше с твърде голям мащаб. Преживяхме смяна на купувачите – от британци, през руснаци и българи, и стигнахме до днешните предизвикателства и възможности, свързани с доминиращото местно търсене“, разказва Стойкова.

Според нея в момента пазарът работи с един двигател – местното търсене, движено от банковите кредити и доходите на домакинствата в България. Но липсва вторият двигател, който е чуждестранният интерес. „Това е и добре, и зле. От една страна, предотвратява създаването на балони, което е положително, но е зле, защото вътрешното търсене има своите лимити и пазарът не може да се развива толкова бързо и продължително да работи на висока скорост, както ако е подкрепен с чуждестранни инвестиции“, обобщава Стойкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
това не ми харесва ... като узрее крушата - какво се случва с нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Статията е от типа "Приказки под шипковия храст".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 46 rate down comment 0
nikolovnn
преди 5 години
Публикуваните мнения, размисли и страсти на цитирания брокер са точно толкова обективни, колкото мнението на производител на "сирене" от палмово масло за собствената му продукция: "100% краве мляко, по домашна рецепта!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 0
Blueberry
преди 5 години
Абе щом GDPR има отношение с цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
.....прогнозира, че пазарът, както и икономиката като цяло, ще се задържат на стабилно ниво-Даже и за икономиката можем да се допитаме до гуруто Полина Стойкова !Брокер на недвижими имоти ни дава прогнози за икономиката. УПС забравих че са експерти,не брокери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 1
Blueberry
преди 5 години
Виж и борсите - всички са стигнали до едно ниво малко под максимума и се ослушват - един ден 1% нагоре, друг 2 % надолу, но като цяло равна линия. Просто всички чакат кога ще е събитието Х, което ще направи пук някъде. При нас изглежда, че ще най-трудно, ако топ имоти все още се продават на 600е кв.м. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 0
Zalmoxis
преди 5 години
Да бяхте сложили и годините под барчетата на графиката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
"не очаква нито спад, нито ръст на цените", много елегантен начин да кажеш, че пазарът е в застой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Може да посетите Бългериън Пропъртис, за да се уверите как работи тази агенция, и Полина Стойкова. Сядате на масата и питате за оферти. Вадят ви каталози, с картинки, да си избирате. Основно на зелено, и на дупка, тоест, нищо построено. Стигате до въпроса, как се случват нещата. Отговора е.. "Ами, заплащате си комисона към нашата агенция и после плащате вноските на строителя, който ви строи сградата. Стигаме до най важния въпрос.." Как да сме сигурни, и Вие като агенция как ни защитавате, ако строителя не завърши сградата "? При този въпрос, служителката на Бългериън Пропъртис, ще вдигне учудено вежди, и ще отговори.. "Амии, досега не сме имали такива случаи.. След това Вие си плащате на строителя до акт 16.."Това е. На практика тази така наречена агенция, затова и работи само на зелено, защото ви взима комисиона, и Ви зарязва на доброто желание на строителя да завърши сградата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 1
Kikaha2
преди 5 години
народът го е казал, на лъжата краката са къси, а доверието отдавна го няма...... ще съзрява пазара, ще узрява, ще балансира, ще стабилизира....че като узрее , тоталното мазало.....няма да има време да напишат една статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още