Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Собственици на бизнес сгради искат 9-месечен мораториум върху главници по заеми

Те настояват и за освобождаване на собствениците на имоти от данък недвижими имоти през април и май

Собственици на бизнес сгради искат 9-месечен мораториум върху главници по заеми

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС) иска от държавата да въведе 9-месечен мораториум върху плащанията на главници по кредити за всички длъжници, чийто бизнес е засегнат от мерките срещу коронавируса. 

Главниците ще бъдат изплатени, но в бъдещи периоди след възстановяването на икономическия растеж, уточняват от асоциацията в съобщение до медиите. Тя настоява също за временно освобождаване на собствениците на имоти от данък недвижими имоти за април и май – месеците, през които се очаква пълноценната икономическа дейност да е невъзможна.

Целта на мерките е рисковете и тежестите да бъдат разпределени балансирано, се казва в съобщението на асоциацията. „Неблагоприятното отражение на пандемията върху всички аспекти на социалния и икономическия живот в глобален мащаб предизвиква тежки сътресения и в сектора, в който са активни членовете на АСБС. Именно затова предлагаме пакет от конкретни мерки, които да доведат до запазване на стопанската активност и съхраняване на потенциал, който да позволи бързото възстановяване на икономиката след кризата“, казва Таня Косева-Бошова, председател на Управителния съвет на АСБС.

Асоциацията обединява най-големите компании собственици и инвеститори в бизнес сгради у нас.

Още по темата
АСБС настоява още всички договорени условия по кредитите – лихви, такси, срокове и други, да останат непроменени за срока на отсрочване на кредитите. „Горчивият опит от кризата през 2009-2010 г. показа, че банките наложиха едностранно много високи лихви и такси на своите клиенти и това допълнително съсипа компаниите, които вече бяха пострадали от кризата“, отбелязват от АСБС.

За да се компенсира спадът на приходите на общините от временното освобождаване от данък недвижими имоти през април и май, се предлага да се стимулират с отстъпка от 25% онези собственици, които изплатят цялото си годишно задължение през периода на извънредното положение.

За собствениците на хотели, търговски центрове и магазини, които имат забрана за извършване на стопанска дейност се иска пълно освобождаване от такса битови отпадъци за срока на извънредното положение.

АСБС настоява също за намаляване на местния данък за прехвърляне на имоти на 1% за 6-месечен период, за да се стимулира подновяването на търговията с недвижими имоти и съживяване на напълно замръзналия имотен пазар. Последното искане е за намаление на нотариалните такси с 50% за сделки, свързани с покупко-продажба на имоти, също с цел стимулиране на имотния пазар.

Аргументи

Асоциацията изтъква няколко аргумента в подкрепа на предложенията си. На първо място насоките на Европейската централна банка (ЕЦБ) за прилагане на подобни инициативи на търговските банки. „Повечето европейски страни вече въведоха мораториуми с подобни срокове – Румъния въведе 9-месечен мораториум върху плащанията на главници, Унгария прие срок до края на 2020 г.“, посочва АСБС.

Освен това българският банков сектор е добре регулиран и капитализиран, а това му дава възможност да кредитира реалния сектор и да помогне с ликвидност в най-трудния период на възстановяване на икономиката, се казва в съобщението на асоциацията.

Посочва се и тежкото състояние на собствениците на бизнес сгради (офиси, търговски центрове, хотели), чиито наематели са пряко засегнати от блокирането на икономиката. Те са ангажирани преди всичко да запазят служителите си и тяхното възнаграждение и са в невъзможност да плащат наеми. Това ще се отрази на собствениците на бизнес сгради, които няма да могат да плащат кредитите си към банките, посочват от АСБС.

„Съзнаваме сериозността на предизвикателствата, пред които сме изправени, както и отговорността за вземаните решения. Готови сме да участваме чрез наши представители в обсъждане на мерките, насочени към преодоляване на последствията от кризата и запазване и възстановяване на икономическата активност“, казва Таня Косева-Бошова.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Тарикатите рискували да вземат кредити за построяването или купуването на големи сгради с цел отдаване под наем,сега плачат и искат държавата да поеме техния риск.....,е няма как,всеки трябва да носи своя кръст.....
1
 
6
 
1
преди 5 месеца
Aз пък съм против. Обикновеният гражданин ще го освободят ли от данъци и такси? Всеки да си поема рисковете, това което искат е поемане на загубите от държавата, след поетите от тях рискове. Тоест бюджета ще им плаща за лошите решения.

Още от България
АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост