IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е единствена сред шест столици в ЦИЕ със спад на наемите на офиси

Очаква се те да продължат да поевтиняват през идните 12 месеца, съобщава консултантска компания

18:11 | 24.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

София е единственият град в Централна и Източна Европа, включен в доклад на Colliers International, който отбелязва спад на наемите на първокласни офис площи през второто тримесечие, сочат данни на консултантската компания.

За периода цените на първокласни офис площи в столицата са намалели с 6,3% на годишна основа и са достигнали 15 евро на кв. м. Компанията очаква те да продължат да се понижават през идните 12 месеца. В Букурещ цените са останали непроменени на ниво от 18 евро на кв. м, но Colliers очаква спад през следващата година. Всички останали столици в ЦИЕ регистрират ръст на цените на първокласните офиси между април и юни, като той е най-голям във Варшава – с 18,8% до 26 евро на кв. м. Colliers очаква спад на наемите на офис площите във всички столици в ЦИЕ с изключение на Будапеща и Прага, където предвижда, че те ще останат непроменени през идните 12 месеца.

Наемите на първокласни логистични площи в София са останали непроменени през второто тримесечие и достигат 5,20 евро на кв. м, а Colliers очаква те да задържат равнището си и през идните 12 месеца. Спад за периода е регистриран в Будапеща, Букурещ и Братислава, а ръст е отбелязан в Прага и Варшава.

Наемите на първокласни търговски площи в София са отбелязали спад от 9,1% през второто тримесечие до 50 евро на кв. м и Colliers очаква продължаване на спада през идната година. Братислава и Прага също отбелязват спад на наемите в сегмента, докато в Букурещ, Будапеща и Варшава те са останали стабилни през второто тримесечие.

Общо 6,26 млрд. евро са били инвестирани в недвижими имоти в Централна и Източна Европа през първата половина на 2020 г., сочат данните на Colliers.С основен принос за това е продажбата на два мащабни портфейла с имоти на стойност 2,2 млрд. евро, а Полша и Чехия имат общ дял от 78% от инвестициите в шестте страни от ЦИЕ.

Най-голямото портфолио от жилищни имоти на компанията Heimstaden заема 67% от общия инвестиционен обем в Чехия и около 21% от този в региона. Придобиването от Lonestar (Optima) на 61,5% от акциите на GTC в ЦИЕ представлява 15% от всички трансакции в ЦИЕ.

Сегментът на офисите и този на индустриалните и логистичните площи също са с добри резултати с дял от съответно 41% и 22%.

„Не е изненадващо, че активността при търговските площи и хотелите, е по-ограничена, имайки предвид, че негативните ефекти от пандемията са най-осезаеми при тях. По отношение на цените възвръщаемостта на първокласните индустриални и логистични имоти, остава стабилна, като има и пазари, на които се свива“, коментира Кевин Търпин, директор на отдел „Проучвания“ за ЦИЕ в Colliers.

„При висококачествените офиси тя е нараснала средно с 25 базови точки, а при търговските площи – с 50. Инвеститорите запазват интерес към ЦИЕ, но се отнасят с повишено внимание към региона, докато пазарите се успокоят и ограниченията за пътуване от и до някои държави по света отпаднат“, допълва той.

Инвеститорите от Европа, Близкия изток и Африка с изключение на ЦИЕ са най-активни през първото полугодие на 2020 г., по-конкретно шведските със сделката за чешкото портфолио от жилищни имоти на стойност 1,3 млрд. евро, следвани от германските и френските, всеки от които с придобивания на активи на стойност около 250 млн. евро.

Както и през предишните години местните инвеститори от ЦИЕ също имат принос към общия обем сделки, който през разглеждания период възлиза на 1/3 от него.

Свободните площи в офис и индустриалния сегмент на повечето пазари в ЦИЕ се стабилизира на най-ниските нива в историята през последните няколко години, но сега започват да проявяват признаци на лек ръст. От гледна точка на наемите собствениците на имоти опитват да запазят настоящите нива, където е възможно, и използват стимули, за да привлекат и задържат наематели.

Colliers очаква трансакциите да продължат през второто полугодие, но обемите може да намалеят с до 20% спрямо предходните години заради липсата на готов продукт на някои пазари наред с разминаванията по отношение на цените между продавачите и потенциалните купувачи, които очакват отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още