IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната сага около небостъргача "Златен век" се връща на отправната си точка

ВАС отмени решението на Софийския административен съд, който се произнесе срещу заповедта на ДНСК за спиране на строителството на високата сграда

20:27 | 30.06.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Съдебната сага около небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ се връща на отправната си точка, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на първоинстанционния Софийски административен съд от 30 юли м. г., с което беше отменена заповедта на  началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строителството на небостъргача. Делото се връща на същия съд за ново разглеждане от друг състав.

Върховните магистрати приеха, че първоинстанционният съд е допуснал съществени нарушения на съдопроизводствените правила, които са довели до необоснованост на съдебния акт и до постановяването му в противоречие с материалния закон.

Изводите на първоинстанционния съд, че не са налице съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект са необосновани, тъй като на административния орган не е дадена възможност да ангажира доказателства и да установи, че описаните в констативния акт отклонения от одобрените инвестиционни проекти са съществени, счита ВАС.

Припомняме, че скандалът около „Златен век“ се разгоря покрай „Апартаментгейт“ миналата година, когато се оказа, че законността на строителството на високата сграда, се крепи на приета в последния момент поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката „Артекс“.

Софийският административен съд отмени в края на юли м. г. заповедта на ДНСК за спирането на строежа на „Златен век“ и потвърди валидността на разрешението за строеж на небостъргача до 2028 г. Впоследствие ДНСК обжалва решението на съда пред ВАС.

Строителният контрол спря за постоянно изграждането на небостъргача „Златен век“ през април след среща на премиера Бойко Борисов с недоволни жители на квартал „Лозенец“.  Мотивите бяха свързани с нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. Впоследствие от „Артекс“ обжалваха заповедта за спиране на строежа на 34-етажната сграда.

В решението си Софийският административен съд счете, че в момента на издаването на заповедта на ДНСК за спиране на строежа посочените в нея нарушения вече са били отстранени. Освен това според съда констатираните пропуски налагали частично, а не цялостно спиране на строежа.

В края на миналата година кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов поиска от директора на ДНСК Иван Несторов да издаде заповед за събаряне на строящия се небостъргач в столичния квартал. Според него строителството на високата сграда е незаконно, защото презавереното строително разрешително е изтекло.

ДНСК реагира, като заяви, че няма да издаде подобна заповед, тъй като съдебното дело по казуса не е приключило. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Дано НЕ довършат сградата или в оптималния случай да ги накарат да я съборят. Нека да е за урок на всички тарикати, че могат да огъват правилата както си искат. Ако сградата се довърши - това значи, че всеки тухлар може да си прави каквото си поиска. Не, мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
beinsa
преди 3 години
Дано довършат сградата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Оф български глупости. 99% е било политическо това решение, не законово. Оставете фирмата да си довърши сградата, никой не печели от изоставен строеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още