Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

За първи път от 2014 г. цените на ваканционните имоти не намаляват

Българите се оформят като основна група купувачи по морето, сочи анализ на Bulgarian Properties

За първи път от 2014 г. цените на ваканционните имоти не намаляват

Снимка: Pixabay.com

Тази година тенденцията за спад на цените на имотите по морето се преобръща за първи път след оттеглянето на руските купувачи през 2014 г. Това е главният извод на анализ на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Това се дължи на нарасналия интерес, който от своя страна е довел и до увеличение на продажбите. Най-осезаем ръст е регистриран в района на Слънчев бряг, където през третото тримесечие са реализирани с близо 30% повече продажби спрямо същия период на миналата година, сочат данните на компанията.

Без особено изменение остава пазарът на юг от Бургас, където имотите са по-скъпи, а обемите от продажби са доста по-малки от тези в мегакурорта Слънчев бряг. На Северното Черноморие интерес има най-вече към Каварна и Бяла, но като цяло основното търсене е съсредоточено във Варна.

От средата на 2017-та българите се оформят като основна група купувачи и по морето, показва анализът на Bulgarian Properties. Към момента те вече съставляват около 50% от купувачите в района на Слънчев бряг, а сред останалата част са купувачи с разнообразни националности, сред които не се откроява доминираща група. На север около Варна и на юг от Бургас почти 100% от купувачите са българи.

Слънчев бряг

Средната цена, на която са се реализирали сделки в Слънчев бряг през третото тримесечие на 2018 г., е 515 евро/кв.м. при 500 евро/кв.м. за същия период на 2017 г. Тя остава без съществено изменение през последните 2 години и показва, че пазарът е спокоен и балансиран, отбелязват от Bulgarian Properties.

Още по темата
При общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през тази година се забелязва леко покачване от 30 хил. евро за 2017 г. на 33 хил. евро за деветмесечието на 2018 г., което се дължи на повече покупки в премиум комплекси на първа линия, чиито цени достигат 800 – 900 евро/кв.м.

Цените на имотите в Слънчев бряг, които се намират на 500-600 м от плажа, в момента започват от 300-350 евро/кв.м. за необзаведен апартамент и достигат до 500-550 евро за напълно обзаведени жилища. Този тип имоти привличат интерес поради близостта до плажа, по-ниските си цени, налични тихи и спокойни комплекси със собствени градини и басейни, както и ниските такси за поддръжка.

Интерес има и към елитния курорт в района – Свети Влас. Там сделки се сключват на цени от 650 до 1000 евро/кв.м.
Като особено атрактивни през изминалото тримесечие са се оформили едностайните апартаменти в селата около Слънчев бряг – Кошарица, Тънково. „Купувачите буквално се надпреварваха за жилища за около 8 000 – 9 000 евро и всичко, което излизаше на пазара в този ценови диапазон, се купуваше буквално за няколко дни“, казва се в анализа на Bulgarian Properties.

Дори след световната криза от 2008 г. и преди руския бум цените на имотите в района на Слънчев бряг не са спаднали под 480-490 евро/кв.м., а в момента са на близки до тези исторически най-ниски нива и това привлича интерес.

Северът и Югът

Общото за курортите около Варна и на юг от Бургас е, че търсенето е основно от българи, като интересът им е насочен към Каварна и Бяла на север и Черноморец и Приморско на юг. Разликата е в цените – те са доста по-ниски на север от тези на юг. Средната цена на реализираните сделки в Каварна е 320 евро/кв.м., а на юг сделки са се сключвали на нива от 600 до 800 евро/кв.м.

Най-много имоти се търсят в морските курорти, които разполагат с опция за целогодишно живеене, като Несебър, Слънчев бряг, Созопол, Черноморец, а от тази година и в Приморско. За по-луксозни имоти клиентите се насочват към Свети Влас или Лозенец.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Офисите в София са с по-нисък наем и по-висока доходност от тези в Букурещ