IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От старта на програма „Околна среда“ са разплатени почти 12% от средствата

Обявени са процедури за 99% от бюджета на програмата

11:38 | 20.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 са обявени процедури за 99% от бюджета на програмата (3,5 млрд. лв.). Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на форум в София, организиран от Камарата на строителите в България.

Сключени са 99 договора за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 1,37 млрд. лв. или 40% от ресурса.
От началото на програмния период до днешна дата по проектите са разплатени над 400 млн. лв. или 11,6% от бюджета.

Атанаска Николова припомни, че сектор води получава най-много средства от програмата или 2,3 млрд. лв., като финансирането през този период е чрез нов подход – обособяване на територии с един ВиК оператор. 

За регионите с приключила водна реформа бяха подготвени 14 регионални прединвестиционни проучвания, като по шест от тях  дейностите вече са на финала. За останалите осем проучвания предстои приемането на финалните доклади.

През лятото бе публикувана покана за подаване на проекти към 14-те ВиК оператора, които ще усвояват евросредства през този период. Крайната дата за подаване на проектите е 23 април 2019 година.

Чрез държавното предприятие ПУДООС в сектор управление на водите през 2018 г. са сключени 33 договора за 38 млн. лв. Това са 21 договора за колектори и канализации, 12 за малки водоснабдителни обекти.

След реализирането на инвестициите в рамките на ОПОС за целия период ще се подобри качеството на живот на над 3,5 млн. български граждани, каза зам.-министърът.

Инж. Илиян Терзиев коментира от името на Камарата на строителите, че секторът е достатъчно подготвен да изпълни водните проекти по програмата в оставащия срок, ако нещата се развиват плавно и по график, а не „урбулешки“, „в последния момент и срокът да е утре“.

Валерия Калчева, директор на дирекция ОПОС в екоминистерството, посочи кои инфраструктурни проекти са приключили: пречиствателните станции в Раднево и Банско, приключила е реконструкцията на пречиствателните станции на Враца и Шумен, където е доизградена ВиК мрежа.

Предстои въвеждане в експлоатацията на ВиК мрежата в Долна Митрополия, а минала седмица е заработила  реконструираната пречиствателна станция в Тервел.

В направление води по програмата 13 проекта са в изпълнение, сред които т. нар. ранни ВиК проекти и тези, които започнаха през предходния период (т. нар. „фазирани“ проекти- бел. р.).

Пилотният проект за ВиК инфраструктура в Смолян за 69 млн. лв. е в процес на оценка.

Запитана кой е най-големият риск за програмата тя отговори, че доколкото най-голям е ресурсът за ВиК, най-важно е „проектите да стартират успешно и да завършат още по успешно“.

Тя съобщи, че догодина ще бъде обявена процедура за ВиК инфраструктура в Столична община, като проектът ще надхвърли 50 млн. евро и ще трябва да бъде одобрен от Еврокомисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още