IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на панелните блокове

Енергийното обновяване ще модернизира панелките, коментират проф. Димитър Назърски от УАСГ и Ина Бояджиева от Агенцията за устойчиво енергийно развитие

21:00 | 11.01.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кога изтича срокът на годност на едропанелните жилищни сгради, строени основно през 60-те и 70-те години на 20 век? Панацея ли е санирането, с колко се увеличава "животът" им, или е по-евтино да бъдат съборени? Какво представлява технически паспорт на сграда, за какво служи и задължителен ли е? Какъв е европейският опит с панелното наследство? На тези въпроси отговарят експерти, които коментират какви са предимствата и недостатъците на панелките.

„Ще разсея широко разпространена теза, че едропанелните жилищни сгради в България са с някаква намалена надеждност и дълготрайност и че след известно време трябва да ги разрушаваме. Надеждността на тези сгради е абсолютно еднаква с тази на всички останали сгради, строени по различни системи и не можем да говорим за временно пребиваване на жилищните едропанелни сгради. Те, от гледна точка например на сеизмични въздействия, са много по-устойчиви от всички останали строителни системи“, категоричен е проф. д-р инж. Димитър Назърски, преподавател в УАСГ.

В ефира на БНР той посочи, че при строителството на едропанелните жилищни сгради, строени основно през 60-те и 70-те години на 20 век, са спазени всички изисквания за строително качество.

„При едропанелните жилищни сгради в контакта на едрите панели – стенни и подови – връзката е със стоманени закладни части. В УАСГ сме правили множество обследвания – има не повече от 10-15% от връзките с начална степен на корозия, която не е фатална. Философията на тези сгради е един вид лего, като в отделните елементи имаме заварки на стоманени закладни части. При панелните сгради, особено при условията на земетръс, не може да се стигне до катастрофални разрушения", убеден е проф. Назърски.

Миналото на панелното строителство

Историята на панелното строителство започва в САЩ в началото на ХХ век в предградие на Ню Йорк. А в Европа първите страни, които приемат това строителство, са Великобритания и Германия.

В България „панелки“ се появяват една в началото на 50-те години на миналия век и са обусловени от развитието на индустриализацията и миграцията на хората към градовете. Първите панели в България са произведени през 1957 г., а през 1958 г. в София е построена опитна 4-етажна сграда. От края на миналия век европейските държави и България включително се опитват да се справят с панелното наследство.

Сертификат за енергийни характеристики

"Сертификатът за енергийни характеристики на съществуващи сгради удостоверява класа на енергийна ефективност. За съжаление панелните блокове не са с много висок клас на енергийна ефективност, но те подлежат на енергийно обновяване“, посочи Ина Бояджиева, началник отдел "Контрол по енергийна ефективност" към Агенция за устойчиво енергийно развитие.

Според нея те не съответстват на актуалните норми за момента и това ги прави нискоенергийни.
В България е приета Национална стратегия до 2030 година с амбициозни цели за мерки за повишаване на енергийната ефективност и енергийно обновяване на сградите.

Европейски опит с панелното наследство

"През 90-те години на миналия век приключва големият бум на панелните блокове и квартали, наричани от чехите "зайчарници", разказа кореспондентът на БНР в Прага Евгения Йотова.

Тя потвърди, че в Чехия опредено има напредък през последните десетилетия, що се отнася до метода, който е избрала централноевропейската страна.

„Ако погледнем тяхната визия, можем да кажем, че дори и в момента те си остават хит – имат си своите фенове и изследователи, включително и защитници“, разказа тя.

По думите й обаче, приветливият изглед на панелните комплекси се случва изключително трудно, защото за сравнително кратък период от време - по статистика от 50-те години до 1991-ва година в Чешката република са построени приблизително 80 хиляди панелни блока, в които има около 1,2 милиона апартамента.

До средата на 90-те това е било държавно-общинска собственост и отключването на пазара започва с една промяна в Закона за собствеността от 1994 г., когато става и приватизацията на жилищния фонд.

„Самите панелни блокове обаче са строени от едни от най-добрите експерти на световно ниво, информира журналистът на БНР.  - Държавата, общините, банките и много частни компании участват активно в реновирането. Разчита се на европейски програми, на собствени източници, защото наемите и фондовете за ремонти не решават въпроса – върви се към съчетание от различни финансови продукти и активността на дружествата, които управляват тази собственост. Използва се смесено финансиране – собствени и общински средства плюс национални програми плюс европейски фондове – това е като че ли най-добрата схема."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 3
Pocahontas1
преди 3 години
Цените на тези грозни катакомби трябва да спаднат с поне 20-30%, а не да ни карат да инвестираме в строителство с изтекъл срок на годност, което на всичкото отгоре изглежда като затвор. Някои хора работят цял живот, за да изплатят такава ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 7
mrynmryn
преди 3 години
Повечето панелни жилища имат нужда от сериозни ремонти, като се почне от ел.инсталациите. Живях в една панелка, като студент, през месец се сменяха бушони, един контакт се запали, като вкл. "духалка". Сещам се за един познат, който минава през кв.Левски Варна с негов приятел, чужденец и той го пита - тук ли живеят бедните (Левски е от централните квартали), та това обобщава и външният вид на панелките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
Веск
преди 3 години
Държавата не помага с ниските данъци, напротив пречи, но беднотията наистина не позволява да се води жилищна политика чрез данъците. Ниски може да са само данъци в селата и то в изостаналите райони, за да се спаси нещо ако може. Надяваме се в бъдеще да видим политики прокарвани с данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 3
Веск
преди 3 години
Моля не изпростявайте излишно. Работил съм малко в Домостроително предприятие - като ученик преди казармата, колкото да видя как се правеха панелките. Например майсторите на фасадните панели бяха основно по-възрастни, с голям разряд и бяха майстори, каквито трудно днес се намират. направо не се намират. Проблем с качеството - няма как. Бетона от всяка партида панели се тестваше с преса - удар и ако кубчето издържи, панела отива са панелки, иначе за вили, примерно по-ниско качество. Проблем са ВиК и дъждоотвеждането и тем подобни. Между другото не 60та и 70те, а точно 80те години е най-голямата панелизация. Между другото старите от 70те години са с повече желязо вътре. То е като колите - с годините се научаваш да правиш коли от леки материали и т.н., но пак със същите качества. Та като плюете мазаните с варов разтвор по-стари панелки може би прекалявате. Санирането е менте обаче. Хубаво би било държавата да не и се налага да се меси с пари. Данъчни облекчения например. анъците у нас са ниски. Данък за апартамент на запад е много по-висок. Така не залежават празни жилища, не държиш четиристаен ако си сам или за двама и т.н. ПАнелката трябва да се опразни, да се изтърбуши ВиК, ел, ТЕЦ, да се укрепат връзките с някакви планки - имаме учени хора по въпроса. Имаме и строителите, инженери, проектанти - те още са живи, знаят как и какво трябва. Знаете ли какво нямаме - нямаме колективния национален интелект да го направим. Панелките още стават. Казах - строиените 80те години нямат още 40 години. Тъкмо за осн. ремонт са. Ама с опразване на блока. ХАхахахахааха. Не и у нас. Етажна собственост филма на живо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
не може да се помага , хората трябва да могат да си го позволят сами , държавата достатъчно помага с ниските имотни данъци и ниските стойности на ток и вода ... ако търсиш редови къщи и сега има проекти на такива . продават си се ... що не са масови ... :))) ... основно поради наследствената мизерия на соца , кой знае още колко ще ни държи ... ?! освен това изпълнението на такова строителство иска много добро градско планиране на един куп неща , за които няма нито воля нито капацитет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 1
Yanis83
преди 3 години
Наскоро гледах някакъв док.филм за Припят.Направиха ми впечатление панелките,необитаеми от 30+ години. В нашите градове,уж обитатаеми,а изглеждат в много по окаяно състояние (естествено има изключения). Тези изключения,показват само едно: Състоянието на панелките,зависи от панелообитателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Прав си ! По скоро да се помага с пари или по друг начин за да могат хората да си построят нормални малки къщи или кооперацийки. Само информативно земята под панелките е държавна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 22
studioaa
преди 3 години
Бъдещето на панелните блокове е тяхното събаряне си създаване на градинки, паркинги и паркове на тяхно място. И без това панелките са пълни със старци, чиито деца са имигрирали от България и скоро ще останат празни и е по-добре се съборят и мястото да се използва за друго вместо да се наливат пари в тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 16
Solar Power
преди 3 години
Обясни го това на мелон :) Нещата са ясни бедна държава няма пари и е строила кокошарници.... това е простата истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 13
xapoznai
преди 3 години
Освен здравината и ниската цена нямат никакви плюсове. А това което може да те съсипе е еднообразието. По калъп са - еднакви. Като пръцнеш те чуват през три етажа. Твърде много хора на едно място, което превръща съжителството в изпитание. За общи части, ремонти и каквото и да е вече даже и скандали няма - просто е ясно че няма да стане. А иначе добра услуга като топлофикация е пълно извращение поради ниската дори плачевна енергийна ефективност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още