IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Другата седмица ще е ясно дали ще има избори в Косово

Според закона това може да стане в края на септември или началото на октомври

20:39 | 22.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Хашим Тачи. Снимка: Ройтерс</em></p>

Хашим Тачи. Снимка: Ройтерс

Другата седмица президентът на Косово Хашим Тачи трябва да обяви решението си за провеждането на предсрочни избори в страната. Това заяви Беким Чолаку, началник на кабинета на държавния глава.

Той не се ангажира с възможни дати за гласуването, въпреки че то се очаква в края на септември или началото на октомври, за да е в съответствие със законовите изисквания, съобщава Bloomberg.

По-рано днес парламентът на Косово се разпусна, отваряйки пътя пред страната за нови избори. Това стана след изненадващата оставка от миналия месец на премиера Рамуш Харадинай, който трябва да се изправи пред обвинения във военни престъпления.

Решението на законодателния орган увеличава натиска върху президента Хашим Тачи за назначаване на дата за нови избори. На фона на отслабващата подкрепа за своята Демократична партия на Косово държавният глава искаше да забави новия вот.

Ако се стигне до избор на ново правителство, това може доведе до подновяване на преговорите със Сърбия, които в момента се намират в задънена улица. Европейският съюз, с чието съдействие те се провеждаха, постави условие за изчистване на висящите въпроси между двете страни, за да могат да станат годни за кандидат-членки. Белград продължава да не признава независимостта на Прищина, въпреки сигналите за смекчаване на тона от някои сръбски политици, включително от президента Александър Вучич.

Преговорите бяха прекратени, след като Сърбия успешно проведе кампания срещу членството на Косовов международни организации. В отговор Харадинай въведе 100-процентови мита върху вноса от Сърбия, което спомогна за увеличаване на популярността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още