Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Ердоган: Спряхме икономическото покушение срещу лирата

Според президента рязкото обезценяване на лирата през август е доказателство за външни атаки срещу турската валута

Ердоган: Спряхме икономическото покушение срещу лирата

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция е успяла да спре атаката, която той описа като „икономическо покушение“, ударила лирата през последните месеци.

„Това беше икономическо покушение, което доведе (обменния курс долар/лира) до 7 (лири за долар). Спряхме тази атака в някакъв момент“, заяви президентът по време на обръщение към регионални представители на неговата Партия на справедливостта и развитието, цитиран от в. Hurriyet Daily News.

По думите на Ердоган ръстът на обменния курс до 4,6 лири за долар след президентските избори от 24 юни е бил „разбираем“, но рязкото увеличение през август е „доказателство“ за външните атаки срещу турската икономика.

Още по темата

Изказването на държавния глава идва ден, след като Турската централна банка увеличи основния си лихвен процент с 625 базисни пункта, което коригира курса на лирата спрямо долара, който в момента е 6,093 лири за долар.

Действията на институцията дойдоха въпреки продължаващата опозиция на Ердоган срещу по-високите лихвени проценти, посочвайки по-рано в четвъртък, че „по-високата инфлация е резултат от погрешни стъпки на Централната банка“.

В последнотo си изказване Ердоган продължи с критиките. „Ще видим резултатите от независимостта на Централната банка. Това е моят личен период на търпение. Това търпение има лимит“, посочи президентът.

Той също така заяви, че турските министри преразглеждат инвестиционните планове на страната, но не обмислят осъществяването на още нови инвестиции, въпреки че настоящите – които са изпълнени на 70-80%, ще бъдат завършени. Агенция Ройтерс посочва също, че президентът отново е призовал турците да обръщат спестяванията си в лири, както и частният сектор да не се отказва от производството и инвестициите.

Турският финансов министър, който е и зет на държавния глава, Берат Албайрак посочи по повод на решението на Централната банка, че с това дебатът за нейната независимост приключва.

„С последното решение дебатът за независимостта на Централната банка приключи... Този вид спекулации и дискусии няма да имат отражение на глобалните пазари“, посочи той, цитиран от в. Hurriyet Daily News.

В същото време по-рано днес Турската централна банка съобщи, че дефицитът по текущата сметка на страната през юли се е свил до 1,751 млрд. долара. Данните са по-ниски от очакваните близо 1,8 млрд. долара.

Това представлява понижение на годишна база от близо 63%. За сравнение през седмия месец на миналата година недостигът е бил 4,7 млрд. долара.

Според данни на банката 12-месечният дефицит е достигнал 54,6 млрд. долара.

Всичко по темата четете тук!

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

5
 
10
 
5
red6 до: bertram
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Точно това си помислих. По-скоро отлагат неизбежното. Трябва да се реже до кокал. Но няма да има споразумение. Никой нормален не би рефинансирал Тр с това "ръководство".
6
 
11
 
4
юрист до: brittanynunez4112
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Пълни глупости! Българските ИТ работят чужди работодатели извън България за 10 К паунда или евро месечно фрий такс, нето! Вие да не сте плевнелиев, та пропагандирате неговите “идеи“, че българските висококвалифицирани специалисти могат да бъдат наети от чуждестранните инвеститори в България на нищожни цени, а да дават професионални услуги с висока принадена/ добавена/ стойност? Е- не сте познал/а! Тази вече СВЪРШИ и тепърва ю.к. и всички аутсорсинг и чуждестранни работодатели ще го научат по трудният начин!
6
 
28
 
3
преди 8 месеца
с лихва 24-25% е спрял дедовия
лирата може да не се обезцени, но остават дълговете - частни и на бизнеса + държавният дълг...

когато си в дълг,който не може да плащаш устойчиво - съдбата ти е в ръцете на кредиторите - затова Ердоган изнудва Европа с бежанците, които 'пази' и чака момента да ни прати.
20
 
4
 
2
преди 8 месеца
Президентът Ердоган не зачита истината, че работата на Турската централна банка без защита срещу щети е съществения причинител на сегашната криза с турската лира.
Знае се, че до 2 часа време след като в Турция внедрят защита срещу щети кризата при турската лира ще е прекратена.
6
 
36
 
1
преди 8 месеца
Спряли са дедовия... това е бой, а в него има много шамари... засега са ги плеснали само един-два пъти.

Още от Централна и Източна Европа
Заложник на миналото ли е македонският политически елит?