IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС привика посланика на Беларус заради инцидента с полета на Роман Протасевич*

Днес се очаква Европейският съвет да обсъди случая и е възможно да приеме решение за налагане на допълнителни санкции срещу висши беларуски служители

19:22 | 24.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съюз призова постоянния представител на Беларус в ЕС Александър Михневич заради инцидента в Минск със самолет на Ryanair. Това се посочва в изявление на външната служба на ЕС, разпространено в Брюксел.

„По искане на върховния представител Жозеп Борел, генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Стефано Санино призова посланика на Република Беларус в Европейския съюз Александър Михневич, за да осъди непдопустимата стъпка на беларуските власти, с която принудиха граждански самолет да направи аварийно кацане в Минск и задържаха неговия пътник Роман Протасевич, независим беларуски журналист и активист“, пише в съобщението. 

Вчера България определи като "абсолютно неприемливо и изключително тревожно" принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс. Това се посочва в съобщение Министерството на външните работи (МВнР).

На борда на самолета е бил беларуският журналист Роман Протасевич, обвинен в родината си за организиране на масови безредици, нарушаване на реда и разпалване на социална омраза, след като отразява протестите в Беларус в канала Nextra Live в Instagram.

След принудителното кацане в Минск, самолетът е продължил по маршрута си и вече се е приземил успешно във Вилнюс, но вече без беларуския журналист на борда, посочват още от МВнР.

На борда на отклонения в Минск пътнически самолет на Ryanair не е имало български гражданин, съобщиха днес от Министерството на външните работи. „В отговор на отправената от посолството ни във Варшава молба към компетентните дирекции на Министерството на външните работи на Литва за предоставяне на информация днес началникът на сектор „Южен Кавказ и Централна Азия“ в отдел „Политика за източно съседство“ на МВнР на Литва е информирал по телефона консула ни във Варшава, че на борда на самолета не е имало български граждани“, се казва в съобщението, с което се отхвърля първоначалната информация, че на борда на самолета е имало и български гражданин. По-късно днес се очаква Европейският съвет да обсъди случая и е възможно да приеме решение за налагане на допълнителни санкции срещу висши беларуски служители. ЕС миналата година наложи санкции на Александър Лукашенко и още седем негови приближени, както и срещу седем беларуски организации, припомня БТА. Санкциите са в сила до догодина и са по повод потушаването на протестите срещу непризнатото преизбиране на Лукашенко за президент. ЕС настоя по-рано днес Протасевич да бъде незабавно освободен.

*Обновена към 19.40 след съобщението от МнВР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още