IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия върви към най-рязкото си свиване от 90-те години

Според прогноза на финансовото министерство спадът на икономиката ще бъде от 12% тази година

17:50 | 09.05.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Русия е изправена пред най-рязкото свиване на икономиката от почти три десетилетия, тъй като натискът от санкциите, наложени от САЩ и съюзниците им, се натрупва, сочи вътрешна прогноза на руското финансово министерство.

Брутният вътрешен продукт вероятно ще се свие с 12% тази година, което е над спада от 8%, очакван от икономическото министерство, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с оценките, които са говорили под условието за анонимност. Правителството не е публикувало публична прогноза.

Данните на финансовото министерство са сравними със сътресенията от началото на 90-те години, когато руската икономика от съветската епоха се насочи към капитализма със свиване, невиждано от войната. дсдсдсд дсдсдсд

„Основните негативи са петролното ембарго, ЕС, отказващ се от руския газ, както и още напускания на международни компании“, казва Наталия Лаврова, главен икономист на BCS Financial Group в Москва. „Всичко това вероятно ще се разшири постепенно, като много негативи ще се прехвърлят в 2023 г.“.

Без тези фактори и базирайки се само на текущите санкции, тя прогнозира свиване от 10,8% през 2022 г. и около 5% през 2023 г.

Руската централна банка заяви на 29 април, че очаква икономиката да се свие с между 8 и 10% тази година. Прогнозата на Международния валутен фонд показва спад от 8,5%, а проучване на Bloomberg сред икономисти показва медианно свиване от 10,3%.

Ако прогнозата на финансовото министерство се окаже вярна, това ще изтрие около десетилетие икономически растеж, коментира запознат с прогнозите източник.

Несигурността около перспективите остава много висока, докато войната продължава, а САЩ и съюзниците им обсъждат допълнителни санкции, включително върху ключов износ, например на петрол, казват източниците.

Прес отделите на министерствата на икономиката и финансите не са отговорили на запитванията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
sms_bgfunds
преди 1 година
България се води към прогрес, но ПЪРВО ТРЯБВА да скъса с тумора руZия- в пълен икономически и социален аспект. Остави тази работа на нас - смелите, вие страхливите си тойте по мишите дупки, но не забравяйте, че ви спасяваме и вас!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 1 година
Родна картинка - зелка и педи-к-юристка правят технологична дисекция на проблемите на руската авиационна индустрия в "инвесторски" сайт . . . :lol: Бойчо, не може да ти се отрече умението да събереш аудитория . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
То и България я водят към фалит, ама като гледам за това си мълчите! До кога ще превръщате чужди проблеми в наши?!?! Аман от продажни марионетки и слагачи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Gocho
преди 1 година
" съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с оценките, които са говорили под условието за анонимност."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
На "инженера-текезесар" не му обръщай внимание, не се задълбавай в епистоларните му кратки мисли. Приеми го като бъг в форума, генериращ случен код м/у постовете, някакъв Lorem ipsum. Подминавай. Значи не електрониката им е първият проблем на рашистите. Електрониката не се разваля лесно, не се износва бързо. Там имат мегдан във времето. Няма да могат нови да правят, освен Ан-2 примерно. Големият проблем са им специфичните детайли и смазки които се подменят периодично. Всичко онова, което се износва механично. Уплътненията също. Колко пъти сменяш на колата си някаква електроника?! И колко пъти филтри, греси, масла, маншони, накладки, съединители, ауспусни системи, маркучи... Един съвременен автомобил има около 30.000 части. А в един самолет са м/у 4 и 6 милиона... :)))... А софтуера с който се управлява този подмяна?! Те няма да се върнат на нивото от 1990, още по-назад ще отидат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Хм- теорията на съпруга ми защо днес на руския парад не е имало самолети, е доста интересна- в ''руските'';0 самолети има толкова много електронни части/ компоненти, които НЕ СА руски или не са с руски технологии, че СТРАХЪТ на руския неонацист от кремъл някой ДРУГ да поеме управлението им и да го ''таранира'';0, е надделял над показността;0 Това предположение е доста вероятно- неслучайно написах, че съпругът ми е изключително умен българин...И още нещо интересно- ''....Западните фирми започват да напускат руския пазар, а наложените санкции засягат и въздушното движение. Александър остава и без обучение, и без назначение. Смята, че няма смисъл да кандидатства при други авиокомпании. "Самолетите не се поддържат нормално, резервни части не се доставят, поради което е неясно в какво състояние са машините. Според мен рисковете са прекалено големи."...Икономистката Татяна Михайлова отбелязва, че санкциите ще имат дългосрочни последици. Една от тях: изключването на Русия от световните производствени вериги. Ограниченията ще доведат до изолация и до технологично изоставане. "Авиоиндустрията отсега се оплаква, че след шест месеца изобщо няма да има резервни части. Но същото се отнася и до другите отрасли на промишлеността", смята Михайлова. Според нея икономиката ще се върне към равнището си от 1990-те години. Експертката подчертава, че санкциите ще засегнат всички икономически сектори, които използват чуждестранни компоненти - и автомобилостроенето, и фармацевтичната промишленост, и селското стопанство, тъй като посевният материал се купува и от чужбина. "Предприятията ще бъдат принудени да затворят и да освободят работниците си. Търсенето на стоки и услуги ще намалее, тъй като населението ще обеднее и това ще засегне всички браншове - чак до фризьорските услуги", казва Михайлова.По нейните думи много руснаци вече са загубили работните си места и не могат да намерят нови, тъй като търсенето на квалифицирани кадри спада. Особено остро се усеща този проблем в Москва, където мнозина работят в сферите на финансите, услугите, маркетинга и рекламата. По данни на кмета Сергей Собянин само в столицата 200 000 души могат да загубят работните си места заради изтеглянето на западните фирми. Според списание "Форбс" до края на годината в Русия без работа могат да останат над 600 000 души. В Москва първи губят работата си...'' https://fakti.bg/world/677235-vse-po-malko-rabota-v-rusia-vse-poveche-bedni-rusnaci
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
Както се вижда, руските тр000лове тук пишат само спам, АдмИна на сайта няма ли да се намеси или ще се наложи и тук ЕС гражданите сами да се отбраняваме от злобните руски тр00лове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
запазвам си правото всеки път , когато се опиташ ми да даваш наклон на сопата , да спомена *** ... айде ходи там ,откъдето си излязла преди педестина години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
Този сайт е за ПАЗАРНА икономика, а не за планова икономика. Тролеите сте руски възпитаници или лица, на които единият родител е руснак от ссср, или руски граждани- етнически руснаци, или последния вид из999р0ди- бкп-ейци, озлобени от факта, че вече не могат да упражняват властта си и са на б0клУка на историята. Всеки нормален българин/ българка, които не страдат от горепосочените неща и има дори средно ниво по икономикс, си пише съвсем нормални коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
тука в тоя "сайт" си заслужава единствено да споменеш майките на тролевите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още