Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

"Кофас": Силното поскъпване на суровините вдига инфлацията

Икономиката на ЦИЕ се възстановява по-бързо от Западна Европа. Компанията прогнозира 4,1% ръст на БВП на България през следващата година

"Кофас": Силното поскъпване на суровините вдига инфлацията

Снимка: Архив Ройтерс

Чувствителното повишение на цените на суровините в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) оказва значително влияние върху инфлацията. В България, след понижение на цените от 5% през миналата година, има рязко поскъпване на суровините от 20% през октомври, което ще продължи и в началото на следващата година, прогнозираха експертите на международната компания по кредитно застраховане "Кофас".

Още по темата

Те отчетоха, че за същия период в Унгария повишението е близо 15%, в Полша – с 10%, а в Чехия показателят за нарастване на цените на суровините е най-нисък – близо 5,5%.

Инфлация

От компанията припомнят, че в България имаше забавяне на инфлацията, която през януари дори отбеляза отрицателни стойности, но нивото значително се увеличава през последното тримесечие на тази година, като надхвърля 5% през септември.

Водещи по отчетена инфлация в ЦИЕ остават Румъния, Унгария и Полша, които достигат стойности от близо 7% през същия период тази година.

Данните на проучването бяха съобщени по време на регионалния уебинар на "Кофас" ЦИЕ Топ 500, с участници Ярослав Яворски, главен изпълнителен директор на компанията за ЦИЕ, Дорота Анготи, директор "Бизнес информация и услуги" в ЦИЕ, и Грегорж Шилевич, главен икономист на "Кофас" за региона.

„Чувствителното повишение на цените е продиктувано от глобалното търсене и високите цени на електроенергията, които са се повишили с близо 180% през януари 2021 г. (в сравнение със същия период през изминалата година). Отчетохме 80% ръст на цените на металите в началото на годината, последвани от цените на индустриалните материали. Най-ниско покачване се отчита при селскостопанските суровини – близо 30% за 2021 г.“, коментира Грегорж Шилевич.

Възстановяване

Въпреки глобалната тенденция към нарастване на цените на суровините и последиците върху икономиките експертите са на мнение, че ЦИЕ се възстановява по-бързо от Западна Европа по отношение на измерения брутен вътрешен продукт.

От всички страни в региона "Кофас" очаква най-умерено възстановяване на лидера в класацията ЦИЕ Топ 500 – Полша, която отчете ръст на БВП от 5% през тази година. Прогнозите са за устойчивост в процентите на показателя и през 2022 г., който достига 5,2%.

В България индексът на БВП е отчел положителни стойности от 4,5% през 2021 г. в сравнение с рязкото понижение от 4,2% през миналата година. Прогнозите са той да поддържа положителна стойност от 4,1% през следващата година.

Добро е представянето и на Естония - след спад от 2,9% през 2020 г. БВП се е повишил с 8,1% през тази година. Въпреки това очакванията са през 2022 г. индексът да отстъпи до +4%.

Предизвикателства

Експертите от компанията посочват също, че възстановяването на ритейл сектора в ЦИЕ може да бъде възпрепятствано от закъснял процес на ваксинация. До момента лидер в това отношение е Румъния, която отчете прогресивно увеличение на продажбите през януари, март и септември след рязък спад през януари 2020 г.

В България отново се наблюдава подобен спад в началото на годината, но продажбите в сектора се увеличават прогресивно. Въпреки това наложените мерки и ограниченията във връзка с налагането на зелен сертификат ще окажат значителна промяна в данните, започвайки от лек спад през септември 2021 г. В ЦИЕ България остава страната с най-нисък темп на ваксинация – само около 20%  от населението е с поставена втора доза.

Лидери по ваксинация в региона са Литвия (близо 70%), Унгария и Чехия (с близо 60%).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 седмица
Потресаващо задълбочено откритие.Ашколсун бе джанъм...Поскъпването вдигало инфлацията...
0
 
3
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Ресурсите са едно от малкото места, където не сработват синтетичните политики за подтискане на цените на централните банки.

Още от Централна и Източна Европа
Чубайс: Енергийният преход на Русия трябва да започне със социална политика