IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежение между гуверньора на гръцката централна банка и кабинета

Банката предлага да се изработи "превантивна програма за подкрепа" на Гърция след края на сегашната ѝ спасителна програма

10:32 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Управителят на гръцката централна банка е станал обект на атаки от страна на правителствената коалиция заради доклад на банката за паричната политика, в който гуверньорът предлага да се изработи "превантивна програма за подкрепа" на Гърция след края на сегашната ѝ спасителна програма през август 2018 г., информират изданията в Атина, цитирани от БТА. 

Централната банка иска такава програма, тъй като се опасява, че рисковете за икономиката и банковата система остават, като например необслужваните банкови заеми, ускоряването на реформите, приватизацията и въпросът за държавния дълг.

Една превантивна програма на Гърция ще повиши доверието на международните инвеститори по отношение перспективите на икономиката й и рисковете от повторна поява на дисбаланси в нея, смята банкерът, цитиран от Нюз.ин.

В. "Нафтемборики" пише, че гуверньорът на централната банка е бил атакуван от председателя на парламента Никос Вуцис, който казал, че няма да е лесно на Гърция след края на програмата, но пояснил, че въпреки това страната щяла на излезе на "чисто" и не е необходима друга "превантивна" или каквато и да е подобна програма за подкрепа.

Според изданието предупрежденията на банкера Янис Стурнарас съвсем не прозвучали добре в ушите на премиера Алексис Ципрас и неговото обкржение. А те идвали след сигнали и на европейски високопоставен представител, че на "чисто", тоест без друга програма, както си го представя правителството, страната няма да мине.

В. "Етнос" коментира, че "фалцовото изпълнение" на Стурнарас е предизвикало гняв в правителството. Изданието "Ефимерида тон синдактон" определя като "коледна песен" предложението на банкера за изготвяне на "хибридна програма", след като Гърция излезе от надзора на кредиторите.

В. "Елефтерия" предупреждава за възможна "подстрижка" на влоговете, ако...не паднело правителството". "Та неа" смята, че лошите кредити в Гърция щели да се уреждат по "испански модел".

В. "Катимерини" бие тревога, че следващата нова подводна скала за кабинета Ципрас били предписаните от кредиторите мерки, които екипът му възнамерява да прокара през парламента в началото на януари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още