IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови 12 млн. евро се отпускат за трансграничния регион между България и Сърбия

Всички процедури по програмата стават електронни, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова

17:33 | 17.01.18 г.
<p>
	Деница Николова и Михаило Дашич<em>. Снимка: МРРБ</em></p>

Деница Николова и Михаило Дашич. Снимка: МРРБ

До края на януари ще бъде обявена и втора покана за набиране на проектни предложения за близо 12 млн. евро. Очаква се проектите да бъдат одобрени през есента и да се пристъпи към тяхното изпълнение.

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която председателства провеждащото се в София заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Сърбия 2014-2020 г., цитирана от преслужбата на  МРРБ.

„Кандидатстването по новата покана ще става само по електронен път, отбеляза тя. – Това ще допринесе за облекчаване на административния процес, на потенциалните бенефициенти и за по-голяма прозрачност при подаване на проектите и оценителния процес след това.“

Заместник-регионалният министър обясни, че ще бъде публикуван пакет с критерии за оценка на проектните предложения, с което се дава възможност бенефициентите да са наясно какво и как се оценява, как реагира оценителната комисия в хода на всяко едно проектно предложение, като целта е да се изгради по-голямо доверие от кандидатстващите.

Деница Николова уточни, че по втората покана за подаване на проекти с приоритет ще се гледа на интегрираните инвестиционни мерки, като целта е да се постигне по-ясен и видим ефект за населените места, а оттам и по-добри резултати и постигане на заложените индикатори.

Тя подчерта, че проектите по програмата допринасят за сближаване между България и Сърбия във всички аспекти – териториално, икономически и културно и „резултатите по трансграничната програма до момента са изключително добри”.

Съпредседателят на заседанието Михаило Дашич – помощник-министър на европейската интеграция на Република Сърбия, отбеляза че сътрудничеството е изключително ползотворно и за двете страни.

„Благодарение на  професионализма от двете страни на границата постигаме сериозни достижения“, посочи той.

Към днешна дата се изпълняват 39 проекта между двете страни за близо 18,5 млн. евро, с което е договорен над 50% от общия бюджет от 34 млн. евро.

По-голяма част от проектите са инвестиционни, допринасящи за развитието на устойчивия туризъм в пограничния регион между България и Сърбия, подобряване и съхраняване на околната среда и развитие на потенциала на младежката заетост и предприемчивост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още