Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

OMV Petrom оборудва бензиностанциите си със соларни панели за 1,3 млн. евро

Планът на най-голямата румънска петролна и газова компания е да монитора фотоволтаици на 78 бензиностанции до края на годината

OMV Petrom оборудва бензиностанциите си със соларни панели за 1,3 млн. евро

Снимка: Aga Luczakowska/Bloomberg

Най-голямата румънска петролна и газова група OMV Petrom заяви в сряда (13 май), че инвестира 1,3 млн. евро в инсталирането на фотоволтаични панели в 40 бензиностанции в страната.

"Планът ни е да увеличим броя на бензиностанциите, оборудвани с фотоволтаични панели до 78 до края на годината", заяви членът на изпълнителния съвет на OMV Petrom, отговорен за петрола, Раду Капрау, цитиран от SeeNews.

Чрез инсталирането на фотоволтаични панели над 10% от нуждите от електричество на бензиностанциите ще се доставят от слънчева енергия, посочват от компанията. 

Още по темата

Соларните панели произвеждат повече от 30 000 киловатчаса зелена енергия годишно във всяка бензиностанция, което е еквивалентно на средното годишно потребление на осем домакинства. Благодарение на енергията, произведена от фотоволтаичните панели, всяка бензиностанция ще допринася за намаляването на въглеродния отпечатък с 8,3 тона емисии на въглероден диоксид всяка година, добавят от румънското дружество.

Миналата година предприетите от OMV Petrom мерки свиха с 22% количеството въглеродни емисии спрямо обема от 2010 г.

Дружеството се стреми да намали емисиите с 27% до 2025 г.

OMV Petrom е най-голямата енергийна компания в Югоизточна Европа, с годишно комбинирано производство на въглеводороди в размер на 55,4 млн. барела петролен еквивалент през 2019 г. и капацитет за рафиниране от 4,5 млн. тона годишно. Групата присъства на пазара на дребно на петролни продукти в Румъния и съседните страни чрез 800 бензиностанции в края на март 2020 г. с две марки - OMV и Petrom.

Базираната в Австрия OMV Aktiengesellschaft притежава 51,011-процетен дял в OMV Petrom. Румънската държава, чрез енергийния министър, притежава 20,639% от OMV Petrom, Fondul Proprietatea държи 9,998%, а 18,352% се търгуват на Букурещката и Лондонската фондова борса.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Референдумът за удължаването на управлението на Путин ще се състои на 1 юли