IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан замрази лихвите по ипотеките и срина книжата на най-голямата унгарска банка

Цената на акциите на OTP, която е собственик и на българската Банка ДСК, се понижи със 7,6%, най-големия спад от началото на пандемията

22:50 | 22.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Унгарският премиер Виктор Орбан нареди замразяване на лихвите по ипотечните кредити на фона на усилията да си осигури подкрепа преди изборите. Книжата на най-голямата банка в страната отбелязаха най-големия си спад от началото на пандемията миналата година, предава Bloomberg.

Правителството ще постави таван върху лихвите по ипотечните кредити на нивата им през октомври за шест месеца, започвайки през януари, съобщи Орбан във видео съобщение на страницата си във Facebook в сряда.

Унгарският премиер вече постави таван върху цените на горивата и предложи повишаване на пенсиите и на минималната заплата преди оспорваните парламентарни избори около април. Новите мерки за ипотечните кредити целят да смекчат още повече натиска върху домакинствата на фона на ускоряването на инфлацията, заяви Орбан.

„Трябва да създадем нова линия на защита. Ще замразим лихвите за домакинствата“, допълни той.

Книжата на OTP Bank, която е собственик и на българската Банка ДСК, поевтиняха със 7,6% към края на търговията в Будапеща. Това е най-големият спад от март 2020 г. и повлече надолу бенчмарковия индекс BUX с 2,9%. Форинтът отслабна с 0,3% до 368,4 за евро, като остана близо до рекордно дъно.

3-месечният междубанков лихвен процент Bubor – бенчмарк за повечето ипотечни кредити с променлива лихва, остана на ниво от около 2% в края на октомври. Но оттогава доближава 4% след поредица от повишения на лихвите.

Данни на централната банка показват, че 36% от жилищните кредити са имали променлива лихва към юни 2021 г. Към октомври дължимата обща сума по жилищни кредити е 4,5 трлн. форинта (13,9 млрд. долара), показват отделни данни на регулатора.

Централната банка е отказала коментар как ходът на Орбан може да се отрази на кампанията ѝ за затягане на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
е утре че се дигнат Като гледам каво пишете за другите ,не се съмнявам и за акциите на OTP Всеки ден сваляте и вдигате я Dow Jones ,я Stoxx 600 ,я FTSE 100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ердогане, ти ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още