IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отказа да признае върховенството на законите на ЕС

Неотстъпчивостта на правителството във Варшава поставя под въпрос и десетки милиарди евро от фондовете

08:06 | 08.10.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/Darek Delmanowicz POLAND OUT</em></p>

Снимка: EPA/Darek Delmanowicz POLAND OUT

Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, защото противоречи на националната конституция, постанови Конституционният съд във Варшава. По този начин  за пръв път в историята на Европейския съюз (ЕС) страна членка успешно оспорва пред националната правораздавателна система фундментална част от основополагащия договор на съюза, коментира Ройтерс.

Неотстъпчивостта на правителството във Варшава (делото бе заведено от премиера  Матеуш Моравецки) поставя под въпрос и десетки милиарди евро от фондовете и помощните планове на ЕС за страната. С решението от четвъртък трибуналът, еквивалентен на Конституционния съд в България, фактически отказва да признава повече решения на Съда на ЕС. Така висшата съдебна инстанция на ЕС няма да има възможност да се произнася по спорове, засягащи правната рамка и да защитава финансите на съюза, а средствата за Полша може да бъдат замразени безсрочно. Частни и публични инвеститори може да се оттеглят, ако преценят, че по този начин и техните средства и интереси не са защитени достатъчно.

На пръв поглед решението всъщност е по чувствителен въпрос. Въпросът за върховенството на националното или европейското законодателство не е безспорен - особено в Полша, където конституцията се радва на висок приоритет. Член 8 гласи, че това е „върховният закон на републиката“, а решенията на Конституционния съд са, съгласно член 190, „обвързващи и окончателни“.

Членове 90 и 91, от друга страна, заявяват, че ратифицираният международен договор има предимство пред полските закони, ако те противоречат на него. Варшава също така може да предоставя компетенции на международни организации. Повечето експерти и предишните правителства на управляващата партия „Право и справедливост“  PiS твърдят, че с присъединяването си към ЕС страната по принцип е приела и „приоритета на прилагане“ на европейското право, заложен в Договора за ЕС. 

С него държавите членки са задължени по същество да изпълняват решенията на Съда на ЕС. Заради конфликта с Полша сега Европейската комисия предприема по-сериозни мерки и срещу други държави, които поставят под въпрос това: например през миналата година Федералният конституционен съд на Германия обяви закупуването на облигации на Европейската централна банка за незаконно и по този начин се противопостави на Съда на ЕС . В отговор Брюксел започна процедура срещу Берлин през юни.

За Варшава става дума за много повече неща. „Няма съмнение, че полските конституционни норми имат предимство пред другите правни норми“, заяви наскоро говорител на правителството Пьотр Мюлер. Той правилно посочи, че това е признато от полските конституционни съдилища в различни състави. По този начин той очевидно се опитва да опровергае широко разпространеното мнение, че сегашният трибунал е марионетка на правителството и че по този начин решението му е нелегитимно.  Но в действителност конституционният трибунал на Полша сега е доминиран от съдии, които симпатизират на управляващата партия „Право и справедливост“ (PiS), някои от които са бивши членове на партията. 

Конституционният съд се произнесе след месеци на съдебни процедури, по време на които правителството, президентът и парламентът в Полша настояват, че полската Конституция е с по-голяма тежест от европейското право, а решенията на Европейския съд понякога са в конфликт с полското законодателство.

Критиците на управляващите твърдят, че поставянето под въпрос на тежестта на европейското право поставя под въпрос бъдещето на Полша в ЕС и стабилността на самия блок.

Случилото се предизвиква "сериозна загриженост", се казва в първата реакция на Европейската комисия. В съобщението се напомня, че "законите на ЕС имат върховенство над националното законодателство, включително върху конституционните текстове".

„Всяко решение на Съда на ЕС е задължително за властите във всички страни членки, включително за националните съдилища", допълва ЕК. „Няма да се поколебаем да използваме правомощията си съгласно договорите, за да защитим всеобщото прилагане и интегритета на съюзното законодателство“.

Според полския заместник външен министър Павел Яблонски съдебното решение не противоречи на договорите за членство в блока и съдилищата в много държави членки също не прилагат решението на Съда на ЕС.

През миналия юли Европейския съд постанови, че реформата в съдебната система в Полша цели да оказва натиск върху съдии и да се упражнява политически контрол върху тях.

Полското правителство обаче настоява, че съдебната система е изцяло работа на националните власти и в тази сфера не може да се намесва ЕС.

Процесът в Конституционния съд започна през юли и беше отлаган 4 пъти. Забавянето беше счетено за опит на управляващите да оказват натиск върху Брюксел да приеме Националния план за възстановяване и устойчивост на източноевропейската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, вярно е, във вариациите на дюнер си първи. Вземи спести някой лев и се откъсни от Мюмюн, отвори си собствена дюнерджийница, кво дремеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
мдам, мойта червена кутия квот вижда, вие с ваще сини кутии не мое ме стигнете дори и да тичате срещу мене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/514967/Sorge-vor-dem-Polexit-So-eng-ist-Polen-in-Europas-Lieferketten-eingebunden
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Това е чудесно!И не означава разпад. Показва жизненост на национално самосъзнание. Хубаво е да има опозиция на всяка самозабравила се европарламентарна група, която си мисли, че може да налага каквото си иска, на когото си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Разпадът е само в черепната ти кутия, ама от плющене на шамари изотзад, така става. Съди шефа ти Мюмюн и дюнерджийницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis23
преди 2 години
Разапаааад на Евроггейското царство .... разпаааааддд и колкот по бърже толкоз по-добре, че багдън от идиотии ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още