IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Спиране на газовите доставки ще навреди на отношенията ни с Беларус

Не Минск, а западът е отговорен за ситуацията по беларуско-полската граница, смята руският президент

14:51 | 13.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че Беларус не се е консултирала с него преди да намекне за възможността да спре доставките на руски природен газ за Европа и допълни, че подобен ход би навредил на отношенията между Минск и Москва, предава Ройтерс.

В четвъртък беларуският президент Александър Лукашенко заплаши с ответни мерки при нови санкции на ЕС срещу Минск заради мигрантската криза по границата на Беларус с ЕС, като заяви, че може да спре транзита на газ и други стоки през страната си.

Предупреждението му за кратко повиши цената на газа в Европа, която получава около една трета от доставките си на горивото от Русия, включително чрез газопровода „Ямал-Европа“, който преминава през Беларус към Полша и Германия.

Беларуската част от газопровода е собственост на руската държавна газова компания „Газпром“.

„През последно време разговарях (с Лукашенко) два пъти и той не ми е споменавал такова нещо нито веднъж, дори не е намеквал за това“, заяви Путин в интервю за държавната телевизия в първия си коментар за заплахата на Беларус.

„Разбира се, теоретично като президент на транзитна страна Лукашенко може да нареди нашите (газови) доставки за Европа да бъдат спрени. Но това ще означава нарушаване на договора ни за газов транзит и се надявам, че няма да се случи“, каза Путин.

Русия е най-близкият съюзник на Беларус от години и помага на страната за всичко – от ликвидни средства до евтини доставки на енергия и военна помощ, но изказването на Лукашенко се случва в чувствителен момент за руския износ на енергия към Европа.

Според анализатори коментарът на беларуския президент за газовите доставки вероятно цели да изпробва търпението на Путин в момент, когато руският газ вече е в центъра на разгорещен дебат в Европа.

Цената на газа в Европа, а оттам и на сметките за енергия, растат тази година, тъй като възстановяването от пандемията доведе до ръст на търсенето и принуди купувачи от Европа и Азия да се борят за доставки.

Някои европейски политици обвиняват Москва, че не прави повече от това да доставя договорените газови обеми, за да успокои цените.

Путин каза в интервюто си в събота, че ако Беларус спре доставките, това ще „причини големи проблеми“ на европейския енергиен сектор „и няма да помогне за развитието на отношенията ни с Беларус като транзитна страна“ „Ще поставя този въпрос пред него (Лукашенко), ако изказването му не е резултат от напрежението в момента“, заяви Путин.

Руският президент коментира и мигрантската криза, като отбеляза, че западните страни, а не Беларус са отговорни за ситуацията по беларуско-полската граница, посочвайки войните в Ирак и Афганистан.

Той каза това, докато ЕС се готви да наложи нови санкции на Минск.

„Да не забравяме откъде идват тези кризи с мигранти… Беларус ли е пионер в тези проблеми? Не, причините бяха създадени от западните и европейските страни“, изтъкна Путин.

Посочвайки конфликтите в Ирак и Афганистан, той отбеляза, че иракски кюрди и афганистанци са сред мигрантите по беларуската граница. „Беларус няма нищо общо с това…, фактът, че те идват през Беларус не е изненадващ, защото Беларус… има безвизов достъп за страните по произход“, изтъкна руският президент.

Той обвини полските сили по границата с Беларус, че нанасят побой на мигранти, стрелят над главите им и пускат светлини и сирени през нощта близо до мигрантите. „Това не се връзва особено с идеите за хуманност, които се предполага, че подкрепят всички политики на нашите западни съседи“, каза Путин.

В събота полската полиция съобщи, че тялото на млад сириец е било намерено в Полша близо до границата с Беларус. Минск заяви, че броят на мигрантите, пристигащи в импровизиран лагер на границата, расте ежедневно.

Путин изрази надежда, че беларуският президент Александър Лукашенко и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъдят кризата, допълвайки, че мигрантите искат да заминат основно за Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още