IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния подготвя пакет в подкрепа на гражданите и бизнеса за 3,5 млрд. евро

Почти една трета от средствата са заделени за ценови корекции в договорите за строителство

09:43 | 12.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Румънският премиер Николае Чука. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Румънският премиер Николае Чука. Снимка: Bloomberg L.P.

Румънското правителство ще започне скоро множество мерки като част от пакет на стойност 3,5 млрд. евро в подкрепа на уязвимите групи от населението и малките и средните предприятия (МСП), тъй като цените продължават да растат, предаде Euractiv.

Първите мерки ще се прилагат от 1 май и ще продължат поне до края на годината, заяви премиерът Николае Чука в понеделник след среща на правителствената коалиция, на която беше обсъден пакетът. Някои от мерките обаче може да продължат и след декември 2022 г.

Схемата за подпомагане, наречена "Подкрепа за Румъния", е на обща стойност от 17,3 млрд. леи (3,5 млрд. евро), от които повече от половината ще бъдат покрити с финансиране от Европейския съюз, каза Чука.

Мерките са групирани в няколко категории, а икономическите мерки включват помощ за МСП, засегнати от конфликта в Украйна, както и 200 млн. евро в подкрепа на големи инвестиции.

Транспортните компании ще получат субсидия за покриване на някои увеличения на цените на горивата, но почти една трета от общия пакет е заделена за ценови корекции в договорите за строителство, които трябва да покрият увеличението на цените на материалите или оборудването, работната сила и транспортните разходи.

Правителството планира да продължи програмите, които позволяват на компаниите временно да пуснат служители в принудителен отпуск или да определят гъвкаво работно време, за да намалят разходите.

За уязвимите групи коалиционните партии са изготвили план за отпускане на ваучери за основни храни и ученически пособия за млади ученици. Част от надбавките за деца със специални потребности ще се увеличат, а стойността на ваучерите за храна ще се повиши с 50%.

Правителството също така иска да гарантира до 80% от заемите, взети от млади семейства, и студентските заеми.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още