Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Русия отменя данъка върху износа на зърно

Забавящата се инфлация на страната успокои опасенията за по-скъп хляб

Русия отменя данъка върху износа на зърно

Снимка: Ройтерс

Русия се съгласи да отмени данъка върху износа на зърно месец и половина по-рано от планираното заради забавящата се инфлация на страната, успокоявайки опасенията от повишение на цената на хляба, съобщава Bloomberg.

Министър-председателят Дмитри Медведев е подписал декрета, а пост в туитър профила на правителството обявява отменянето на данъка от петък. Според прессъобщението, публикувано на сайта на кабинета, Русия, четвъртият най-голям износител на зърно за миналата година, цели да предотврати свръхпредлагането на зърно на вътрешния пазар и да подкрепи земеделците. Износът може да се повиши с около 1 млн. тона, се твърди в изявлението.

По-ниската инфлация и по-силната рубла допринасят за стабилизирането на руската икономика, предоставяйки пространство на правителството за облекчване на ограниченията върху доставките на зърно. Данъкът беше създаден, за да ограничи цените на храните, след като миналата година рублата се срина и икономиката се преви под резкия спад на цените на петрола и международните санкции в резултат на конфликта с Украйна.

Още по темата

„Ако Русия отвори експортния си канал, това ще наложи натиск върху цените на зърното“, казва Дарина Ковалска, анализатор на Macquarie Group Ltd. в Лондон. „В страната има големи запаси на зърно и това определено ще наводни пазара“.

Спекулациите за повече зърно на пазара се отразиха негативно на цените, сривайки контрактите на Chicago Board of Trade до почти петгодишен минимум по-рано този месец.

В същото време цените на лондонската борса вчера се вдигнаха след очакваните щети по реколтата от гръмотевични бури в САЩ.

„Това ще припомни на участниците на пазара, че Русия все още има зърно за износ“, казва Бенджамин Бодарт, директор на пазарния консултант CRM Agri-Commodities в Англия. „Има възможност те отново да действат агресивно в началото на следващата кампания“.

В Русия всяка пратка на пшеница беше налагана с 15% данък и допълнителни 7,50 евро на тон, което накара месечният износ да падне наполовина. Идеята беше данъкът да бъде в сила от февруари до 1 юли.

Руската инфлация приключи 8-месечния си растеж през април, отбелязвайки спад за пръв път от юли насам. Рублата укрепна с 21% спрямо долара тази година, което е двойно повече от която и да е друга валута.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Русия спира да публикува месечните си данни за разполагаемите доходи