IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сепаратистите в Източна Украйна официално поискаха помощ от Путин

Лидерите на двете самопровъзгласили се републики са изпратили официални писма за военна помощ до руския президент

23:26 | 23.02.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Денис Пушилин (вляво) и Леонид Пасечник. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/DAVE MUSTAINE</em></p>

Денис Пушилин (вляво) и Леонид Пасечник. Снимка:  EPA/DAVE MUSTAINE

Лидерите на сепаратистите в Източна Украйна се обръщат официално към руския президент Владимир Путин с молба за военна помощ.

Ръководителите на Донецката народна република Денис Пушилин и на Луганската народна република Леонид Пасечник са изпратили писма с молба за помощ за отблъскване на атаките на украинската армия в Донбас, за да се избегнат жертви сред цивилното население и да се предотврати хуманитарна катастрофа, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред агенция „Интерфакс“. 

„Президентът на Русия Владимир Путин е получил писма с призив от ръководителя на Луганската народна република Леонид Пасечник и от ръководителя на Донецката народна република Денис Пушилин", каза той. „Ръководителите на гореспоменатите републики от свое име и от името на своите народи още веднъж изразяват благодарността си към руския президент за признаването на техните държави“, пояснява Песков.

По думите му в призивите се подчертава, че понастоящем, поради изострянето на ситуацията и заплахите от страна на Киев, гражданите на републиките са принудени да напуснат домовете си и евакуацията им в Русия продължава.

„В условията на продължаваща военна агресия от страна на украинските въоръжени сили в републиките се разрушават гражданска и промишлена инфраструктура, училища, болници и детски градини, а най-лошото е, че цивилни граждани, включително деца, губят живота си. Действията на киевския режим показват нежеланието му да прекрати войната в Донбас", цитира Песков текста на писмата.

„Киев продължава да засилва военното си присъствие по линията на съприкосновение, като получава цялостна подкрепа, включително военна, от САЩ и други западни държави. Режимът в Киев е насочен към разрешаване на конфликта със сила", се казва в призивите до Путин.

„Предвид гореизложеното, ръководителите на двете републики във връзка с настоящата ситуация и с цел предотвратяване на жертви сред мирното население и хуманитарна катастрофа, на основание чл.3 и чл.4 от договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Русия и републиките, се обръщат към руския президент с молба да окаже съдействие за отблъскване на агресията на украинските въоръжени сили и формирования", заяви Песков, без да уточни дали руският президент ще отговори веднага положително на тези призиви.

Припомняме, че руският президент призна двата региона за независими едва преди два дни и веднага изпрати там военни подкрепления. Путин вече подчерта възможността за военна намеса, ако бъде помолен за това.

В края на днешния ден се появиха нови спекулации за възможна пълномащабна инвазия на руски сили в Украйна, като според медийни публикации администрацията на президента Джо Байдън е съобщила на украинския му колега Володимир Зеленски оценка на разузнаването на САЩ, че Русия се готви за пълномащабна инвазия в Украйна.

Като "вероятен" се опраделя такъв сценарий според източници от американските власти, цитирани от Guardian и NewsWeek. Според американските власти Русия е преместила близо 100% от военните в позиции в готовност за инвазия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
deiveli
преди 2 години
Свобода за източна Украйна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Нещо много минорно звучиш, да не се разделяме? Викаш, може би... Верно, че когато руските потоци пресъхнат, ще изчезнете сички от тука - нема да ви е до писане у инвестора... ;) Но тебе ше те помниме - аз специално, като Веско Лудия, щото нали рече, че не си Стоян Петров, а требва с некво име да те помним. Но паметта ти ще е вечна, споко! Сега си изпий лекарствата и си лягай, щото при вас вече е среднощ. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
Бойчо, свърши се. Палачинката се обръща, вземи овреме завоя. Не ставай като укронацитата, които почнаха сами да вярват на лъжите, които публикуват и сега ходят с пълни ***. Руската прокуратура официално издирва 85 укронацита. Мислеха си, че господарите им ще ги защитят, ама не би. Да няма после "ама не съм виновен, накараха ме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
С половин донбас, с цял донбас с половин украйна, русия си умира и нищо не може да спре агонията и. Миналата година загубиха един милион руснака и сега се опитва да компенсират. Някой да видя празненства по случай признаването? Нямаше един митинг над 100 човека. В руски донбас заплатите са по 5 000 рубли за месец, което е 60$. На какво да се радват? Че ще стане 120$, а цените ще скочат 3 пъти. Наясно са че и путин не ги иска. Желанието му е да са в Украйан и ако имат особен статут при вземането на решения, да контролира цялата страна. Украинците няма да го допуснат, едва тогава ще мисли за присъединяване. Когато четете поста ми спомнете си как Стоян Петров ви писа, че потоците на русия ще стоят празни и как в Сирия не може да постигне нищо. Е какво стана? Само да припомня, че в Сирия три пъти обяви победа. Следва четвърти. PS Агитаторите може да не се хабят. Българското обществено мнения осъжда агресията на Русия срещу Украйна. Даже и президентът проумя каква е истинската ситуация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Мави-та ти розови ли искаш? А с какъв вкус ги предпочиташ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
От престъпници какво друго да очаква човек - освен инсценировки и предателства?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ми военна помощ, некой да не е очаквал да поискат колетчета за Св. Валентин с розови презервативи... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още