IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция обяви изключения от забраната за сделки с валута

Те ще важат за договори за износ, инструменти на капиталовия пазар, договори за наемане на чуждестранни работници и други

10:39 | 08.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турските власти обявиха изключения от забраната си за употреба на чуждестранна валута в бизнес сделки, като договори за износ, инструменти на капиталовия пазар, договори за наемане на чуждестранни работници и други.

През миналия месец правителството в Анкара задължи сключването на продажби на имоти, лизингови трансакции и договори за наем да бъдат сключвани в турски лири, спирайки употребата на валута за подобни сделки с цел да се стимулира лирата.

Турската валута загуби близо 40% от стойността си от началото на годината, което до голяма степен се дължи и на притесненията за влиянието на турския президент реджеп ердоган върху паричната политика на страната.

Петнадесет минути преди 11 ч. българско време лирата се търгува за 6,1782 за долар, което представлява поевтиняване спрямо края на търговията в петък, когато бе на цена от 6,1205 за долар.

Според съобщението в турския Държавен вестник, цитирани от Ройтерс, изключенията ще са валидни и в области като продажбата на софтуер в чужбина, договорите за отдаване на кораби, както и сделките, включващи държавните институции, но само ако не са свързани със строителството и наемането на персонал.

Ако има трудности при предоговарянето на сделка, то сумата във валута ще бъде обръщана автоматично в турски лири по обменния курс от 2 януари и увеличена в съответствие с инфлацията на потребителските цени.

Лирата струваше 3,8 за долар в началото на годината, но впоследствие сви близо двойно стойността си. Спрямо еврото в началото на годината турската валута струваше 4,5 лири, като сега курсът е 7,1 лири за евро.

В същото време по-рано миналия месец стана ясно, че от турските компании вече няма да се изисква да взимат предвид загубите си от валутни задължения, когато правят изчисления дали да обявят банкрут или не.

Компаниите вече няма да се налага да включват загубите си от задължения в чуждестранна валута, когато взимат решение дали да обявят банкрут. Ако дадена фирма губи капитал или е затрупана от дългове, то може да се слее с друга компания, която има достатъчно активи, с които да компенсира недостига.

Дадена компания трябва да обяви несъстоятелност, ако ръководството ѝ определи, че активите ѝ не са достатъчни, за да покрият определен процент от задълженията ѝ – оценка, която досега включваше и загубите от задължения в чуждестранна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още