IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обвини Русия в използване на химическо оръжие в Мариупол

Франция изпрати полицейски части в Западна Украйна, за да разследват евентуални военни престъпления

07:24 | 12.04.22 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>

Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Украинският президент Володимир Зеленски отправи в понеделник нов призив за военна помощ, докато страната се подготвя за едни от най-тежките боеве в конфликта досега, а Франция изпрати полицейско подразделение от въоръжените си сили в Украйна, за да разследва евентуални военни престъпления - първото разкрито изпращане на военен персонал в Украйна от страна от НАТО.

Междувременно украинските власти съобщиха, че разследват твърдението на своите войски в обсадения град Мариупол, че са били подложени на руска атака с химическо оръжие в понеделник. Руското правителство не е коментирало публично предполагаемото използване на химическо оръжие в града.

Във виртуално обръщение към южнокорейските законодатели в понеделник Зеленски настоя Сеул да предостави повече от хуманитарната и несмъртоносната помощ, която е предоставил до момента, като заяви необходимостта от по-тежко оборудване за борба с руските танкове и ракети. „Благодарим на Южна Корея за помощта, която ни оказахте, но за да оцелеем от войната с Русия, се нуждаем от повече помощ", заяви Зеленски.

Украйна засили молбите си за тежко военно оборудване за водене на конвенционални танкови и артилерийски сражения, които се очакват в района на Донбас в Източна Украйна. След като не успя да превземе Киев, Русия прехвърли целта си към завземане на частите от източната част на Донбас, които все още не контролира. Както Украйна, така и Русия придвижват войски и оборудване в региона, като Киев пренасочва бойни части от северните райони, които си е възвърнал.

Сблъсъци по контактната линия в Донбас и близките региони се случват ежедневно, а Русия продължава кампанията си с ракети с далечен обсег по украинската инфраструктура. Руското министерство на отбраната съобщи в понеделник, че през нощта ракетите са унищожили база за ремонт на оръжия и военно оборудване на украинските сили за противовъздушна отбрана, както и два склада за боеприпаси. Тези твърдения не могат да бъдат проверени независимо, пише The Wall Street Journal.

Украинското подразделение, разположено в Мариупол, полк „Азов", заяви, че руските сили са пуснали неизвестно химическо вещество от безпилотен самолет, което е предизвикало симптоми на дихателната и нервната система сред защитниците и цивилните граждани.

В понеделник от Мариупол не бяха получени независими доказателства за нападението. Олексий Арестович, старши съветник на украинския президент, заяви в публикация в социалните мрежи, че правителството „проверява информацията за възможна химическа атака срещу защитниците на Мариупол". Използването на химически оръжия е забранено с международни конвенции.

Полк „Азов", подразделение на украинската армия, сформирано от крайно десни доброволчески сили, създадено през 2014 г., се съпротивлява на руските военни в Мариупол заедно с украински морски пехотинци и други сили повече от месец, въпреки че е обкръжено и отрязано от снабдяване.

Командирът на „Азов" Андрий Билецки заяви във видеозапис, че химическото вещество е засегнало трима души в индустриалната зона „Азовстал" в Мариупол, крепостта на неговото подразделение, но не е причинило „катастрофални последици".

Западни официални лица от седмици предупреждават, че Русия може да използва химически оръжия в Украйна, а руските сили подкрепяха режима на сирийския президент Башар Асад, когато неговите военни бяха достоверно обвинени в използването на химически оръжия.

Само няколко часа преди предполагаемата атака в понеделник Едуард Басурин, военен говорител на проруския регион в Донецк, беше цитиран от руската държавна информационна агенция РИА да призовава за използването на „химически войски, които ще намерят начин как да издимят къртиците" в Мариупол.

Във вечерното си обръщение Зеленски заяви, че правителството се подготвя „за нов етап на терор срещу Украйна", като отбеляза коментарите на Басурин. „Приемаме това толкова сериозно, колкото е възможно", каза Зеленски.

Донецката народна република на Басурин, създадена през 2014 г. и призната от Москва за независима държава през февруари, твърди, че Мариупол е част от нейната територия и б изпратила там свои бойци заедно с редовните руски войски.

Украинските власти твърдят, че до 10 000 души са загинали в Мариупол по време на продължилите седмици боеве, които изравниха със земята голяма част от града. Преди войната в Мариупол живееха около 400 000 души.

Официални лица в САЩ и Великобритания заявиха, че са запознати със съобщенията за потенциално използвани химически боеприпаси в града, но не са потвърдили тяхната автентичност.

„Тези съобщения, ако са верни, са дълбоко обезпокоителни и отразяват опасенията, които имаме относно потенциала на Русия да използва различни средства за борба с безредиците, включително сълзотворен газ, смесен с химически вещества, в Украйна", заяви в изявление прессекретарят на Пентагона Джон Кърби.

Украинските и западните власти поотделно продължават с разследванията на предполагаеми военни престъпления, извършени в бившите руски градове в Северна Украйна преди изтеглянето на Москва в края на март. Френското правителство заяви, че неговите жандармеристи, полицейски сили, които са част от френската армия, ще окажат съдействие на местните власти при разследването на евентуални военни престъпления в района на столицата Киев.

Миналата седмица френските прокурори заявиха, че проверяват дали в Украйна са извършени военни престъпления след съобщения за изнасилвания и убийства на стотици цивилни в Буча и други окупирани от Русия градове.

Прокурорите започнаха отделно разследване на 16 март след убийството два дни по-рано на френско-ирландски журналист и неговия научен консултант близо до Киев.

Русия отрича да е нападала цивилни граждани при военното си нападение срещу Украйна и нарича видеото и снимките от Буча инсценировка.

В Москва австрийският канцлер Карл Нехамер се срещна с руския президент Владимир Путин, като това беше първата среща между европейски лидер и Путин от началото на руската инвазия.

Нехамер, който се срещна и в събота в Киев със Зеленски, поиска от руския лидер прекратяване на огъня, безопасно преминаване на цивилните граждани, обкръжени от руските сили, и доставки за окупираните региони, се казва в изявление на канцлера. Украинските власти заявиха, че Русия не е позволила на цивилни граждани да преминат по евакуационните коридори към централна Украйна.

Австрийският канцлер заяви, че е предупредил Путин, че продължаването на инвазията ще доведе до нови санкции и че отговорните за военните престъпления трябва да бъдат изправени пред съда.

„Това не бе приятелско посещение", каза Нехамер. „Току-що се върнах от Украйна и видях с очите си неизмеримото страдание, причинено от руската агресивна война“.

Австрия, която е силно зависима от руския природен газ, заедно с Германия и други държави блокира санкциите срещу вноса на руска енергия в Европа.

На среща в понеделник външните министри на Европейския съюз обсъдиха усилията на блока да окаже натиск върху руската икономика със санкции, включително възможността за допълнителни енергийни санкции. „Нищо не е изключено от дневния ред, включително санкции за нефт и газ", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел след срещата, която се проведе в Люксембург. „Но днес не беше взето никакво решение“.

В петък ЕС одобри пети пакет от санкции, който включваше първата значителна забрана за внос на руски енергийни продукти - въглища. Въпреки това блокът остава дълбоко разделен по въпроса дали да продължи с по-нататъшни забрани за внос на енергийни продукти, като се започне с петрола.

Високопоставен служител на ЕС, информиран за дискусиите в понеделник, заяви, че в понеделник не е имало подробно обсъждане на вариантите и не е постигнат напредък за намаляването на разделението в рамките на блока. Група държави, водени от Германия, се противопоставят на бързото прекратяване на вноса на петрол. Други, начело с Полша, настояват блокът да спре да купува руска енергия.

Представители на САЩ твърдят, че са призовали индийското правителство да не увеличава вноса на руска енергия. Президентът Байдън се срещна в понеделник с индийския министър-председател Нарендра Моди, тъй като Вашингтон настоява Ню Делхи да заеме по-твърда позиция спрямо Русия. Индия избягва да осъжда публично Москва. По време на срещата  Моди заяви, че е разговарял няколко пъти както с Путин, така и със Зеленски, и посъветва двамата лидери да започнат преки разговори.

Западни и украински официални лица казват, че времето на следващата голяма кампания на Русия зависи от Москва, която може да предприеме незабавно източна офанзива с наличните си сили или да изчака няколко седмици, за да възстанови частите, претърпели загуби в Северна Украйна.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ракетите му са ударили украинска ремонтна база край Велика Новосилка в Донецка област и че е бил унищожен и склад за боеприпаси, към който са били насочени ракетите край Николаев, в Южна Украйна.

В понеделник още западни компании обявиха продажби или преустановяване на дейността си в Русия вследствие на санкциите, наложени от Европейския съюз и САЩ. Освен това френската банка Societe Generale SA заяви, че ще преустанови банковите и застрахователните си дейности в Русия, включително продажбата на „Росбанк“, а шведската телекомуникационна компания Ericsson AB заяви, че преустановява дейността си в Русия за неопределено време.

Societe Generale заяви, че продава целия си дял в „Росбанк“ и руските си застрахователни подразделения на „Интеррос“, конгломерат, контролиран от металургичния милиардер Владимир Потанин. Потанин и „Интеррос" избегнаха санкциите на САЩ, ЕС и Обединеното кралство. Миналата седмица той беше включен в списъка на Канада със санкционирани лица. Societe Generale има инвестиционни банкови операции в Канада от 1974 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Че той Шойгу го заяви преди половин година и повече: Русия няма да допусне вой а на своя територия. Лошо помниш или лесно забравяш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
В момента Швеция и Финландия обсъждат да подадат заявка за влизане в НАТО. Според аndy Русия трябва незабавно да ги нападне и да започне да им разрушава градовете, да избива деца, майки и всякакви граждани на тези държави ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Значи ти смяташ,че щом Чингиз Хан и САЩ са трепали наред то сега някой друг трябва да "упражни" това право ? Ами дай и ние да "освободим" Македония и Западните покрайнини ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ти сляп ли си ? Не виждаш ли разрушените сгради ? Труповете по улиците ? Само в Мариупол са над 22 хиляди. Според теб няма нито един убит ? Те само руснаците дадоха 19 хиляди жертви от другата страна са поне 5 пъти повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ти не разбра ли,че ЗАПАДА не воюва срещу руснаците ? Воюва срещу лъжата, срещу убийствата , срещу това да определяш дневния ред на чужда държава както ти изнася, срещу полуделия Путин и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Нали се разбрахме вече ? Когато има такива "избиваници" има си организации ООН и Хелзински комитети където може да се пусне оплакване , да се направи разследване, да се доведат свидетели и да се накажат виновните ! Сега ще ти кажа,че за 8 години няма пусната нито една жалба. Освен това Русия има и вето и т.н. Замислял ли си се ,че няма жалба защото просто НЯМА такова нещо ? Ето нали виждаш как работи цивилизования свят ? Има съмнения за нещо, пуска се жалба, пращат се разследващи и така се работи , а не с пропаганда ! Така работят само комунистите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейнишки тpoл, регистриран днес, нацистите за избиване се намират в кремъл. Наскоро даже един пyкна сам, за радост на човечеството - жириновски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Т.р.о.л.ъ.т Гоше, регистриран днес, се нареди до т.р.о.л.а Борката, регистриран оня ден. Ребята и тук ли вкарвате свежи сили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Импо, ти верно живееш в паралелна вселена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Браво, толкова глупости накуп рядко се срещат. Разбира се, неграмотно написани. Типичния кремлотpoлски бълвоч, снесен от човече с ай кю, колкото размера на обувките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още