IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна очаква атака с танкове срещу Киев

Местните власти са задържали руски диверсанти, преоблечени в униформи на украински военни, разговор на Макрон с Путин не доведе до никакъв резултат

10:29 | 25.02.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Поразена жилищна сграда с цивилни жертви в Киев. <em>Снимка: Ukraine Emergency Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)</em></p>

Поразена жилищна сграда с цивилни жертви в Киев. Снимка: Ukraine Emergency Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Украйна очаква танкови атаки срещу столицата Киев по-късно този петък. „Днес ще бъде най-тежкият ден", заяви Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, цитиран от Ройтерс. Защитниците на Киев са готови с противотанкови ракети, доставени от международни съюзници, каза той.

Според репортери на AFP в петък сутринта в центъра на украинската столица Киев са били чути две силни експлозии. След това украинският външен министър Дмитрий Кулеба написа в Twitter: „Ужасен руски ракетен обстрел по Киев". Украинската армия съобщи в профила си във Facebook, че е унищожила две ракети по време на полет над столицата. А кметът Виталий Кличко спомена за трима души, ранени от части от ракети. Съобщава се също, че на населението в Киев ще бъдат раздадени оръжия за защита на града.

В същото време президентът на Украйна заяви, че страната му продължава да се съпротивлява на втория ден от руската инвазия, докато САЩ и Европейският съюз засилват икономическите санкции, а северно от Киев бушуват боеве. Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските военни са попречили на Русия да постигне целите си през първия ден от нападението. Докато сирените за въздушно нападение виеха в градовете на 41-милионната страна, а Украйна съобщи за "ужасяващи" ракетни удари в столицата, президентът заяви, че водените от Москва сили атакуват военни и граждански цели, за да поддържат натиска.

„Рано или късно Русия ще трябва да разговаря с нас, да поговорим за това как да прекратим боевете и да спрем тази инвазия", заяви Зеленски в сутрешно обръщение. „Колкото по-скоро започне този разговор, толкова по-малки ще бъдат загубите на самата Русия".

Embed from Getty Images

„Доколкото виждате, това нямаше никакъв ефект, защото руският президент е избрал войната", каза френският глава Еманюел Макрон. Предвижда се той да се присъедини към Байдън и колегите им от НАТО на виртуална среща на върха в петък.

Руските военни ефективно са елиминирали противовъздушната отбрана на Украйна и бързо са напреднали през съседната страна, което означава, че Киев също може бързо да бъде превзет, заяви високопоставен служител на западното разузнаване. 

Междувременно стана ясно, че диверсантите, които са завзели бронетранспортьори на Украйна, искайки да ги ползват за „троянски кон“ за проникване в Киев, са били заловени и неутрализирани в украинската столица. По-рано местни агенции съобщиха, че руснаци са завзели бронирани автомобили, преоблекли са се е в униформи на украински военни и са потеглили с висока скорост към центъра на Киев откъм Оболон.

Конвой от руски камиони е следвал окупаторите. Жителите на Киев са били помолени да съобщят за движението на руснаците, които впоследствие са били обезоръжени.

Армията на Украйна публикува и кратко любителско видео, на което се вижда горяща жилищна сграда. А на снимката, публикувана и от Кличко, двама пожарникари гасят димяща и силно повредена сграда. Кулеба казва още: „За последен път нашата столица е преживяла нещо подобно през 1941 г., когато е била нападната от нацистка Германия. Украйна е "победила този демон и ще победи и онзи", заяви той, имайки предвид Русия.

Руските войски продължават да настъпват към Киев от север. След като вчера превзеха района около руините на атомната електроцентрала в Чернобил, те напредват все по на юг оттам. Съобщава се за сражения в село Иванкив, на 60 км северно от Киев. Украинските десантчици са се сблъскали с „огромен" брой руски войници, които са настъпвали с бронирани машини. Според портала Nexta украинците са взривили мост, за да спрат руските танкове. Има и информация, че руски бойни части - около 60 автомобила - преминават през село Димер, близо до река Днепър, и се насочват към Киев.

Украинското министерство на отбраната съобщи за руски ракетен обстрел в петък сутринта и в Запорожка област в Южна Украйна. При нападението срещу подразделение на граничари има „загинали и ранени". Обстрелваният град Приморски Посад се намира на брега между анексирания от Русия Кримски полуостров и източния украински сепаратистки регион. Украинските военни предполагат, че руската армия иска да прокара коридор между двете области.

Няколко медии съобщиха и за ожесточени нощни боеве в Суми, град с 270 000 души население в Североизточна Украйна. Градът се намира на около 50 км от руската граница. Според местен служител има 7 жертви и 45 ранени. В село Охтирка, южно от Суми, украинската армия твърди, че е заловила няколко руски войници. Това може да се види на снимки в Twitter.

По непотвърдени данни най-малко две ракети са били изстреляни по летището на Ровно, град с над един милион жители в северозападната част на страната. Имало е експлозии, но без сериозни щети. Градът се намира на около 150 км южно от границата с Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 2 години
https://dnes.dir.bg/svyat/ruski-chasti-stignaha-do-10-km-ot-tsentara-na-kiev
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Напълно съм съгласен. Затова и съм писал ще избягват градовете като арена на бойни действия. Ще спрат тока и евентуалнно, комуникациите и газоподаването. Разбира се при толкова безконтролно раздадено оръжие няма да мине съвсем без жертви. Ще има и правокации и камикадзета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
да вкараш танкове в града е голяма глууупост, не вярвам да го направят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Не слушат или не разбират. Специално им беше казано ще се избягват градовете за да се намалят човешките жертви. Да се вкарат танкове в такъв голям град ще означава много жертви от двете страни. Което е явно мечта за някой. Ако са си свършили домашната работата както трябва руснаците знаят как спрат тока в града. Съвременните хора може и да преживеят на тъмно ден два, но без интернет не съм сигурен. Дори не съм сигурен дали ще отрежат напълно града от останалата част на страната. Вероятно ще оставят изходите на запад отворени. Така ще могат да напуснат всички които се чувстват в опасност. Потенциални противници на новата власт. Може и да се измушнат и някой престъпници, но предполагам най-големите вече са избягали. В Одеса вече почнаха да ги ловят.И как са сигурни, че са осуетили плановете за първият ден. Да не би да имат достъп до щаба на руснаците. Напълно възможно е и обратното. Постигнали повече от очакваното да са спряли за прегрупиране. А най-вероятно е да има поставени определени цели които да се постигнат. Когато постигнат една цел спират в тази посока и продължават към другите. Например: Завладяха храниилището за радиоактивни отпадъци в Чернобил, водоподаването към Крим, летището в Киев. Сега ще продължат с другите задачи. Аз лично не вярвах да се стигне до тук. За съжаление се стигна. Жалко за ненужните жертви които ще се дадът и от двете страни. Дано да са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Украйна очаква атака с танкове срещу Киев == Каквото повикало (в продължение на 8 години), такова се обадило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
Ахъм, ахъм.... танкове в градски условия, с всичките доставени гранатомети и преносими ракетни системи. Тука очевидно пишат хора без ГРАМ понятие за реални бойни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Shadow1
преди 2 години
Тактически ще е лоша идея да вкарат танкове в столицата, бронетранспортьори и пехота само до ключови сгради може би ще е най-ефикасно. Но няма какво да мислим за агресора, сега е момента ЕС да напише закон с най-обширните санкции в/у Русия които може и после да се върне и да ги надгради с още толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още