IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна търси достъп до терминали за втечнен газ

Страната има големи залежи на природен газ, основната част от които се намират в източните региони

11:01 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Достъпът до терминали за втечнен газ е от съществено значение за осигуряване на енергийните нужди на Украйна, коментират от мрежовия газов оператор на страната "ГТС Украйна", цитирани от Ройтерс. Компанията си е осигурила достъп до терминалите на Полша, както и в Хърватия и Литва. Очакванията са, че от лятото на 2022 година страната вече ще може да купува втечнен газ и да го получава през терминалите на Полша и Литва. 

От 2015 година Украйна не купува директно газ от "Газпром", а през съседните си европейски страни чрез реверсивни връзки. През територията на страната Русия обаче транзитира около 40 млрд. куб. метра газ годишно към Европа.

В началото на март българският енергиен министър Александър Николов коментира пред парламентарната комисия по енергетика, че са обсъждани варианти за използване на свободния капацитет по съществуващата инфраструктура за транзит на газ за Украйна. До 2020 година България получаваше руския газ през Украйна и Румъния, но с пускането на "Турски поток" в експлоатаця входната точка на руския газ вече е станция "Странджа" и трасето на север има свободен капацитет. 

По този начин Украйна ще може да има достъп до още един терминал за втечнен газ - в момента от терминала край гръцкия о. Ревитуса, а след 2023 година и от новия терминал, който се изгражда край Александруполис. В допълнение през българската газопреносна мрежа в северно направление може да бъде транзитиран и газ от турските терминали за втечнен газ.

За осигуряване на своите енергийни нужди Украйна може да разчита и на собствен добив на природен газ - по данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) страната има залежи в обем на около 5,4 трилиона куб. метра природен газ, като 1,1 трилиона куб. метра от тях са доказани. Анексирането на Крим ревизира надолу тези изчисления, тъй като Киев вече няма достъп до офшорните полета край полуострова, а залежите там са значителни.

Основната част от газовите залежи се намират в Източна Украйна - в Днепровско-Донецката петролнао бласт, която попада в регионите на Черниговска, Сумска, Полтавска, Днепропетровска, Харковска, Донецка и Луганска област, тоест където в момента се водят най-ожесточените военни действия.

В западните части на страната се намират "неконвенционални" залежи на метан. Според оценките на този етап технически е възможно да бъдат добити около 1,1 трилиона куб. метра шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още