IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските военни минават в офанзива край Харков

Защитниците са си върнали важни селища в близост до втория по големина град, изтласквайки руската артилерия по-близо до границата

22:19 | 06.05.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ATEF SAFADI</em></p>

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Повече от два месеца след началото на инвазията в Украйна руската армия е изправена пред нови, заплашителни перспективи в зоната на военните действия. На фронта близо до Харков, който от седмици е силно оспорван регион, украинските защитници очевидно са започнали успешни контраатаки.

По време на настъплението си в източните покрайнини на метрополията с над един милион жители украинците са успели да превземат, наред с други, и село Старий Салтив, което държат вече два дни.

Селището е разположено до язовир на около 40 км източно от центъра на Харков и преди войната е имало не повече от 3000 жители. Въпреки това Старий Салтив е от по-голямо значение за отбраната на Харков: през селището минава едно от основните пътища, свързващи втория по големина град в Украйна с Русия.

За останалите в Харков жители възвръщането на територии носи чувствително облекчение. С преместването на фронтовата линия градът скоро може да се отдалечи от радиуса на руските оръдия. Артилерийските позиции на нападателите трябва да бъдат преместени по-навътре в страната. Освен това с превземането на Старий Салтив тив украинските защитници отново контролират един от малкото речни преходи в региона.

„Руският враг продължава въоръжената си атака срещу Украйна", обяви лаконично укаинският генерален щаб. „Опитват се да си върнат загубените позиции край Харков".

Базираният във Вашингтон институт за военностратегически изследвания ISW потвърждава информацията. Въз основа на анализ на сателитни снимки и информация от разузнавателни кръгове се говори за „преминаване към настъпателни операции" по отношение на действията на украинските военни. Американските наблюдатели смятат, че е възможно украинците да „разширят продължаващите си контраатаки" и по този начин да отблъснат руското настъпление към Изюм.

Руските военни командири са съсредоточили сериозни сили близо до Изюм, за да изтласкат атаката оттам на юг. От няколко дни в региона се водят ожесточени боеве. Въпреки интензивните престрелки и бомбардировки на украинските позиции руските бронирани колони засега постигат ограничен напредък в опита си да обкръжат разширения регион на Донбас.

От военната база в Белгород, Русия, близо до границата с Украйна, до Изюм, на около 200 км в покрайнините на Донбас, всъщност няма път покрай метрополията Харков. Преди руската агресивна война в Украйна дотам се стигаше за по-малко от три часа с кола. Алтернативният маршрут, който минава много по на изток, е само с 30 км по-дълъг, но пътуването по частично неасфалтирани пътища отнема много повече време. Руските войски и техните конвои са зависими от този маршрут от седмици. Засега това е единственият начин да преминат покрай украинските въоръжени сили в Харков.

Руската цел за началото на мащабната офанзива в Донбас е ясна: да се превземе Харков, за да се осигурят бързи доставки. Дългите отклонения на изток от града са трудни не само заради продължителността и изграждането на пътища, но и заради това, че колоните там няколко пъти са били обект на украински въздушни удари, нанасяни от Харков.

Опитът на Русия да навлезе в града имаше за цел и да предотврати тези украински въздушни атаки срещу колоните в средносрочен план. Непрекъснатият руски артилерийски обстрел от северната част на Харков целеше да привлече вниманието на украинските сили по време на сухопътната атака - ако градът не може да бъде превзет бързо.

Военните успехи на украинците край Харков скоро могат да застрашат руската офанзива на фланга на Изюм. Според западни експерти украинското настъпление вече принуждава руските военни да изтеглят боеспособни части от предишните си райони на действие, за да ги пренасочат към района на Харков, където да се защитят от по-нататъшно настъпление. И в други зони руските усилия може да се превърнат в жестоки, но до голяма степен неуспешни битки.

Междувременно за генералите в Кремъл наближава важна дата: следващия понеделник, 9 май, в Москва ще се проведат ежегодните тържества по случай Деня на победата, посветени на края на Втората световна война. Новите военни провали в рамките на агресивната война срещу Украйна, водена от Русия в нарушение на международното право, не се вписват добре в руската държавна пропаганда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ако ми дадат админски права за ден, ще изчистя всичките ви тpoлско - копейнишки акаунти за час. Админа явно е по-благосклонен към вас, сигурно заради трафика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
KPABATA
преди 1 година
Админче, защо ме изтри? Защото аз съм единствения който пише коментари за инвестиции и единствения който пише без да обижда?Не случайно никой не влиза и пише в този сайт освен няколко изтрещели спекуланта на които друго не им остава освен да обиждат тези които се опитват да проведат нормален разговор.Успех с тримата останали посетители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
penman
преди 1 година
Куха лейко, ти да ни си преобразения дядя Вова?! Поикай поне в рубли да ти плащат нацистите от Кремъл, че копейките имат много ниска покупателна способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Еми на смени са, една смяна тука, две при бикът на опашка за оно,ждане и плик рублички..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Какви аргументи бе руски тролейбус с нервни окончания на медуза? Погледни си вчерашния профил с 24 часови драсканици в три различни стила. Как ви личи, че сте на смени. С кой от вас точно да водя "нормален" диалог за цената на млякото например или каквито там бяха другите ти(ви) "гениални" аргументи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Московлука съвсем се забатачи в тази ми ти специална операция...Блтицкрикго руски майно льо..Пълни чек.иджии са тия , леле леле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
То тва ся им е новата гордост на родното фатмачество.Дигнал се бил курсът на рублата.Ми то в момента в Русия има такъв капиталов контрол,почти 100% курсът сега е дефиниран от РЦБ, има си хас да не се дигне.Ей тъй едно време тука беше левче долара по курсът на БНБ, пък платих 4 кинта за него,като си купувах касетофон от Кореком-а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Охо..Доволен изглеждаш,бикът си е свършил явно вчера работата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 9
KPABA
преди 1 година
Борсите се сринаха, балона се спука и всичките спекуланти откачиха. Влагайте в акции на психодиспансери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
Финанси виж още