IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаването на доставките от Русия за Китай ще оскъпи петрола за Европа

Русия вече е най-големият доставчик в Китай и вероятно ще засили износа на черно злато към страната с 200 хил. барела на ден през 2018 г.

10:01 | 03.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа вероятно ще бъде ударена с по-солени сметки за петрол, докато Русия пренасочва все по-голяма част от доставките си към китайския пазар, коментира Bloomberg.

Докато втората по големина икономика в света купува все повече, доставките на суров петрол от пристанище Приморск в Балтийския регион ще намалеят, посочва консултантската компания FGE.

Понижението ще вдигне цените на редица продукти за продажба в Европа. Русия вече е най-големият доставчик в Китай и вероятно ще засили износа си към страната с 200 хил. барела на ден през 2018 г. спрямо година по-рано, коментира FGE.

След като презасищането на пазара предизвика най-големия срив на цените на петрола от поколение насам и сериозно сви петролните приходи на Русия, страната се опитва да увеличи пазарния си дял в топ вносителя на света. Тя измести Саудитска Арабия като най-голям износител към Китай, макар че двете страни водят усилията за свиване на глобалното презасищане, ограничавайки производството. Тръбопроводът, който транспортира суров петрол от системата Източен Сибир-Тихи океан, е спомогнал за увеличаване на обемите.

„Русия реално започва незабавно да пренасочва суров петрол от Европа към Китай“, пише FGE в коментар от 29 декември. „Макар че очакваме износът на суров петрол от Русия като цяло да остане без промяна на годишна база през 2018 г., това е бича новина за цената на петрола сорт Urals заради слабото му предлагане, особено от пристанище Приморск“, допълва компанията.

Очаква се увеличението на доставките към Китай да намали износа от Приморск през януари и февруари и да свие потоците по тръбопровода към Източна Европа през март, посочва FGE. Доставките на сорта Urals от пристанището през януари вероятно ще се понижат със 160 хил. барела на ден на годишна база, а доставките от Новоросийск в Черно море ще останат като цяло без промяна с евентуално повишение, посочва се още в коментара.

Промените са оскъпили сорта Urals в края на декември, посочва FGE. Цената на суровината е с около 60 цента за барел по-висока от тази на Брента, допълва компанията.

Русия е доставила 5,12 млн. тона суров петрол на Китай през ноември, сочат официалните митнически данни. Това се равнява на около 1,3 млн. барела на ден. Страната цели да започне продажби и на природен газ чрез тръбопровода Power of Siberia от декември 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още