IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Армения и Азербайджан се бият за Нагорни Карабах?

Планинският район, който е обитаван предимно от християнски арменци, се отдели от мюсюлманския Азербайджан през 1991 г. като "независима" република

08:15 | 29.09.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div>
	Разрушения в град Мартуни в самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах, 28 септември 2020 г.&nbsp;<em>Снимка: EPA/Hayk Baghdasaryan</em></div>
<div>
	&nbsp;</div>
Разрушения в град Мартуни в самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах, 28 септември 2020 г. Снимка: EPA/Hayk Baghdasaryan
 

Добрата новина за арменците: Ким Кардашиян застава зад своите сънародници. Американската риалити звезда призова правителството на САЩ да попречи на Турция да изпраща оръжия и бойци в Азербайджан и да подхранва войната в Кавказ. Кардашиян, от арменски произход и популярна по целия свят, заяви: "Армения е жертва на провокирани атаки от Азербайджан".

Лошата новина за арменците: Турция напълно застава зад Азербайджан. С оглед на решителността, с която президентът Реджеп Тайип Ердоган използва войските си в съседните страни като средство за външнополитически натиск, всичко се свежда до модификация на скандалния въпрос, зададен от кавказеца Йозеф Сталин: „И колко дивизии има Ким Кардашиян?“

Бушуващият от десетилетия конфликт в Южен Кавказ отново избухна през уикенда. Твърди се, че са убити десетки хора и са унищожени танкове и хеликоптери от двете страни. Азербайджан нареди частична мобилизация, Армения нареди на всички мъже в неделя да са в готовност. Конфликтът около планинския район е особено опасен, защото Турция е азербайджанският съюзник, Москва е арменският: Кремъл гледа на Кавказ като на “стратегически важен двор”, пише в свой анализ Süddeutsche Zeitung.

Арменци и азербайджанци се бият за Нагорни Карабах от срива на Съветския съюз; те бяха във война в началото на 90-те години. Планинският район, който е обитаван предимно от християнски арменци, се отдели от мюсюлманския Азербайджан през 1991 г.

С помощта на Армения тази „република“ е фактически независима, но не е призната съгласно международното право: Нагорни Карабах се намира на азербайджанска територия. Международната общност е загрижена, че конфликтът дестабилизира Южен Кавказ, откъдето протичат много нефтопроводи и газопроводи.

Както Турция, така и Русия гледат на региона като на зона на влияние

Анкара традиционно гледа на мюсюлманския и турскоговорящия Азербайджан като на съюзник, а освен това той доставя нефт и газ, тези суровини са изключително важни за Турция. Ердоган увери азербайджанския президент Илхам Алиев в "засилена" солидарност: "Регионът отново ще намери мир и спокойствие, ако Армения незабавно напусне азербайджанската земя, която е окупирала”. Турция застава на страната на Азербайджан "с всички средства и с цялото си сърце". „С всички средства“ очевидно означава и военно, поне косвено.


Очевидно на азербайджанска страна се бият и сирийски наемници, а в непотвърдени съобщения се посочва, че се използват турски бойни самолети и безпилотни летателни апарати. Според Сирийската организация за правата на човека, която е със седалище в Лондон и предоставя предимно надеждна информация за събитията в Сирия, милиционери от „Сирийската национална армия“, финансирана от Турция, са били вкарани в Азербайджан по време на сирийската гражданска война. Руските източници говорят за 4000 сирийци. Анкара използваше сирийски бойци и в либийската гражданска война. Твърди се, че се бият за около 2000 евро и са известни с бруталността си.

Ердоган може добре да продаде солидарността с поредната “братска държава"

По вътрешнополитически причини Ердоган определено се интересува от управляеми конфликти. В настроението на разгорещен национализъм, който е подкрепен от ислямските принципи, той може да продаде солидарността с поредната “братска държава". След изложената на показ роля на неоосманската сила в Сирия и Либия, след заплашителните жестове срещу Гърция и Кипър, конфликтът се вписва в картината. Следвайки познат модел, Анкара твърди, че “терористи" подкрепят Армения.

Ереван въоръжавал членове на “Асала", марксистка нелегална група. От 1975 г. до средата на 90-те години тя използвала терора за възстановяване на исторически арменските области в днешна Турция. Посланикът на Азербайджан в Анкара също заяви, че бойци от кюрдската ПКК са били призовани да се включат в битката.

Ердоган може да спечели от Кавказката война, стига да няма заплаха от конфликт между двете подкрепящи държави Турция и Русия: Москва снабдява както Армения, така и Азербайджан с оръжие, но поддържа военни бази в Армения и трудно може да понесе прекалено отслабване на съюзника си.

ЕС реагира по обичайния дипломатически начин - и от гледна точка на Турция вероятно неубедително. Говорител на представителя на външните работи Хосеп Борел определи развитието като “много тревожно". Нужни били преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Кой има полза? Малко дестабилизация на региона, несигурност в доставките на горива ... от там нека да довършим СП2 и после пристига Лавров на бял кон и казва - стига, нека бъде мир.Жалко за хората само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 3 години
Значи може Турция да окупира курдски анклави в Сирия , да ги прочиства за бъдеща асимилация, от разпадналия се СССР да се признават едни граници а други не. "за кучета и котки може , а за прасета не"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
"ако не можете да понасяте различните, моля напуснете Швеция".в демокрацията е така. особено ако "различните" са управляващо мнозинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
Съгласен съм, че Турция провежда имперска политика и се опитва да превърне себе си в най-силния играч в тази част на света. Вярно е също, че в Нагорни Карабах живеят предимно арменци. Но също така е вярно, че тази територия изцяло е в границите на Азербайджан, а на нея има войски, които не са под флага на тази страна. Освен това, Азербайджан и Турция не поразяват нито военни, нито граждански цели в границите на Армения, които са международно признати. Така, че въпроса с това кой крив и кой прав не е с еднозначен отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
IQ96
преди 3 години
Черна Гора-мюсюлманска???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Всъщност мюсюлманите в Европа са нашественици, а не коренни жители.В ЕС не трябва да има мюсюлмански държави.В Швеция мюсюлманските мигранти вече официално взеха да викат на коренните шведи "ако не можете да понасяте различните, моля напуснете Швеция".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 3 години
"Чисти мюсюлмани" в европа са...стар внос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
Lucifer
преди 3 години
Може ли кавказ да прати по дяволите и турски поток??...май да...в цялата си история турция и русия винаги са били врагове....интереси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Бият се защото Турция провежда имперска политика и в тези райони. Освен това турците не искат да спрат с геноцида над някои етноси и народности. Превръщат този геноцид в нещо като национален идеал.Пак ще кажа - добре че там е Русия за да не може турците да изтрият Армения от картата. Това е резултат от агресивния неоосманизъм на Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Искам някой да отиде в Грузия и да им обясни, че не са християни, аз само ще гледам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още