Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Мораториум върху разкриването на нови висши училища предлага просветният министър

400 млн. лева повече ще има в системата на образованието през 2019 година

Мораториум върху разкриването на нови висши училища предлага просветният министър

Снимка: Pixabay

Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага мораториум върху разкриването на нови висши училища.

Той посочи, че това е предложение на съвета на ректорите, което е обсъдено и прието още миналата година. Предвижда се да бъде внесено със законопроекта за изменени и допълнение на Закона за висшето образовани.

"Ние смятаме заедно с тях, че мрежата е достигнала предела си на териториално и профилно разрастване и от по-нататъшното разрастване няма да спечели нито достъпа до висше образование, нито репутацията му", каза министърът, цитиран от БНР.

400 млн. лева повече ще има в системата на образованието през следващата година. 40 млн. Лева от тях са предвидени за висшето образование. Увеличението ще бъде разпределено след комплексна оценка за качеството и няма да е на брой студенти, а ще зависи оценката за учебната, научната дейност и реализацията, каза още министърът на образованието. 

Още по темата

Относно финансирането Вълчев посоачи, че за всички университети, по всяко едно професионално направление се изчислява коефициент, в зависимост от който се намалява или се увеличава финансирането на един учащ.

"Ние искаме повече студенти да се обучават в професионални направления, където имаме най-голям очакван недостиг на пазара на труда, това са инженерните, педагогическите, в професионално направление "Икономика". Намаляваме финансирането за тези, които са с ниска оценка, от друга страна увеличаваме за тези, които са с висока оценка. Ние ще увеличим финансирането, но това става паралелно с  намалението на приема", каза просветният министър.

По думите му 330 млн. лева са предвидени за увеличение на учителските заплати догодина - 29 млн. лв. за непедагогическия персонал, ще се увеличат и средствата за закуски.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Повече от 20 години вече стои въпросът, че у нас има %" университети, а в Чехия например 8, толкова и в Австрия, а пък образованието там е по-предпочитано и авторитетно. Тази практика на многото университети е част от всеобщата корупция в страната и некадърност от визия и стратегия за развитие на държавата. Махнала съм с ръка отдавна след много болка по въпроса. Важното е нашите хора по места да бъдат на добри позиции и цялата рода - доценти и професори.
1
 
6
 
1
преди 7 месеца
Повече университети , по-неграмотна младеж .

Още от Други
Кадър на деня за 24 май