Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Вълчев: Инвестициите все повече ще зависят от наличието на работна сила

За икономиката е важно да увеличим професионалните паралелки, каза министърът на образованието

Вълчев: Инвестициите все повече ще зависят от наличието на работна сила

Снимка: Pixabay

За икономиката на страната е важно да увеличим професионалните паралелки. Това каза по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обясни, че идеята е постепенно, всяка година с по малко да се увеличава приемът в професионалните гимназии.

Промяната няма да засегне гимназиите в големите градове като София и Варна. По думите на Вълчев това се налага, заради прогнозите за сериозен недостиг на работна сила.

Във Враца и Русе родители и преподаватели вече протестираха срещу намаляването на паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните училища.

Министърът подчерта, че днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква квалификация, отколкото диплома. 

“Наскоро едно проучване показа, че две трети от България е икономическа пустиня. Няма достатъчно предприятия. Все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Ако в миналото те зависeха от инфраструктура, от други фактори, днес това е основният ограничител пред инвестиционната активност”, посочи просветният министър.

Още по темата

Трябва по всякакъв начин да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионално образование. Факт е, че то загуби престиж през последните две-три десетилетия”, посочи Вълчев.

Министърът каза, че от гледна точка на пазара на труда позициите, които изискват професионално техническо образование, днес са с по-високо заплащане, отколкото позициите, които изискват висше образование, в едни и същи предприятия. Тази разлика ще расте в бъдеще, защото днешните предприятия изискват технологични умения.

Критично важно е за икономиката да увеличим приема в паралелки за придобиване на професия. Това ще стане с малки крачки, допълни министър Вълчев.

Препоръчано е на началниците на регионални управления, които утвърждават приема, да проведат дискусии с всички заинтересовани страни. Често спорът е за една паралелка, каза министърът.

Той уточни, че през следващите десетилетия ще има голям недостиг във всички професии заради хората, които предстои да се пенсионират. Това поставя пред Министерството на образованието предизвикателството задължително да се преструктурира приемът.

“Има редица градове, в който недостигът ще бъде много голям. Вече има списък с професии с голям очакван недостиг на пазара на труда, който ще помогне да се финансират допълнително професионалните гимназии. Ще се предоставят допълнителни стипендии в професионални училища”, каза просветният министър.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 1 година
"“Наскоро едно проучване показа, че две трети от България е икономическа пустиня. Няма достатъчно предприятия. Все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Ако в миналото те зависeха от инфраструктура, от други фактори, днес това е основният ограничител пред инвестиционната активност”, посочи просветният министър." *** наглите робовладелци! Кое е първично кокошката или яйцето? Тъпунгели, изедници, кадрите се създават, не се консумират!
0
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Сегашните ни министри са толкова ялови откъм идеи, че претакат едно и също до болка, или правят глупост след глупост. В пълен потрес съм. Този министър с физиономия на секретар е толкова неубедителен, та даже не ми се коментира. Все очаквам някой доблестен да каже - правим големи глупости, или не съм съгласен и се оттеглям. Наблюдавам висшето образование и там става същото - вместо промени за добро, или НАЧАЛНИЦИТЕ ни уверяват, че са за добро, по-зле става.
1
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
До някъде е прав, ама до някъде. Наистина е проблем квалифицираната работна ръка, но стъпката със закриване на прием в гимназии за сметка на приема в "техникумите" е смешна, когато имаме последващ прием за всички завършващи в университетите. С тази стъпка просто се смъква нивото на влизащи в университет, а не се увеличават хората, които излизат готови за започване на работа. Особено виден е случая в Русе, където се закрива паралелка в математическата гимназия, която видно от резултати й, е една от най-добрите в града. Връзката между работодатели и образование, отдавна е скъсана и вина имат всички страни, включително и министерството, което трябва да обобщава и събира, а не само да свежда на по-ниско ниво. Съмнявам се, че при сегашното развитие на икономиката има и един град, който може да поеме 25 заварчици на година или пък шлосери, но съм сигурен, че няма и един град, на който да не са му необходими такива кадри.

Още от