Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

38,4 трлн. долара е цената, която светът трябва да плати за промените в климата

Доклад на експерти от ООН предсказва катастрофално бъдеще ако не бъдат взети генерални мерки за ограничаване на повишението на глобалната температура

38,4 трлн. долара е цената, която светът трябва да плати за промените в климата

Снимка: Ройтерс

Светът ще трябва да инвестира по 2,4 трилиона долара в чиста енергия всяка година до 2035 г. (общо 38,5 трлн. долара) и да спре използването на въглищни електроцентрали до 2050 г., за да предотврати климатична катастрофа, смятат специалисти от ООН.

Техният доклад, публикуван в понеделник, добавя допълнително напрежение върху политиците и представителите на бизнеса да дадат своя отговор относно глобалното затопляне, което води до повишаване на нивото на световния океан и предизвиква силни бури, предава Bloomberg. 

Още по темата

Земната атмосфера вече е повишила своята температура с почти 1 градус по Целзий в сравнение със зората на индустриалната революция от началото на 19 век и се очаква тази температура достигне ръст до 3 градуса до края на века.

Тази прогноза удвоява зададената от Парижкото споразумение за промените в климата от 2015 г., когато беше взето решение да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса в световен мащаб.

„Вече виждаме последствията от това повишаване на температурата с 1 градус – ускореното топене на ледовете в Арктика, силните бури и покачването на нивото на океаните“, заяви Панмао Зай, един от представителите на Междуправителствената експертна група по климатичните промени.

Дори покачването на глобалната температура да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий, това ще окаже изключително негативно влияние – силно покачване на нивото на световния океан и масово измиране на множество растителни и животински видове поради загуба на естествената им среда.

Специалистите заключват, че емисиите на въглероден диоксид трябва да се съкратят до 45% до края на следващото десетилетие и да достигнат 100-процентово ограничение до 2050 г. Това изисква „безпрецедентни промени във всички аспекти на обществото“, най-вече в рамките на енергийната индустрия, информира докладът.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
1
 
3
khao до: Императорът
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
това е единия реален и много важен проблем, другия е че масово хората са неуки като теб ... климат и образование са най болните теми към днешна дата !
1
 
2
 
2
michaelis12 до: michaelis12
преди 8 месеца
ако некой у ваща маллоумна страница е пропуснал час по биология в 3 клас и аз имах тройки, но от кумова срама има поне Американската Википедия у която са написали за ко аджаба е тоя Въглероден Диоксид, ако го немеме ше пукнеме бе Илиев ... не капирате ли ?!? Дизелите не са виновни, а метането и изсичането на дръвьета са виновни .....

Фотосинтеза
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0
----------------------------------------------------------------
Фотосинтезата е биохимичен процес, при който с помощта на слънчевата светлина въглеродният двуокис се преобразува в органични съединения.[1] В най-разпространения вариант на процеса в синтеза участва вода, синтезират се захариди и като остатъчен продукт се отделя кислород.
1
 
1
 
1
преди 8 месеца
Доклад на експерти от ООН предсказва катастрофално бъдеще ....
--------------------------------------------------------------------------
Илиев стига си преписвал тъпотии ами земи постни списъка от "експерти" че утре същите с метода на Овертон ше ни каат че човешкото месо било полезно и тряя се яде .... Аре стига пропаганда с тия "климатични промени", разбрахме че с тва искат да премахнат Капитализма и масова деиндустриализация на каллъфите кат нас ... CO2 ако нема ше пукнат дърветата на тех тва им треа, ааа ако толкова сте се затъжили в Тиквесторо за въздуха е земете си по една каруца и от тва по-еко в София не видех .... и обратно в 15 век .... мое и с по една роба на гърба щот за дрехите треат машини а за тех пак замърсяване и т.н ......

Още от Други
Кадър на деня за 26 юни