IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия планира да премести израелското си посолството в Йерусалим

Статутът на града и признаването му за столица все още е една от най-сериозните пречки пред мира между Израел и палестинците

09:20 | 16.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източен Йерусалим. Снимка: Ройтерс</em></p>

Източен Йерусалим. Снимка: Ройтерс

Австралия обмисля да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим, съобщи премиерът Скот Морисън, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Статутът на Йерусалим е една от най-сериозните пречки пред мира между Израел и палестинците, напомня Ройтерс. Израел смята за своя столица целия град, включително източната му част, която анексира след Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците искат Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата им държава, която се надяват да създадат на окупирания Западен бряг и ивицата Газа и имат значителна международна подкрепа по този въпрос, напомня Ройтерс. 

Миналия декември президентът Доналд Тръмп промени десетилетната политика на САЩ и призна Йерусалим за столица на Израел, с което разгневи палестинците и целия арабски свят, както и редица западни съюзници на САЩ. 

Тогавашното правителство на Австралия с премиер Малкълм Търнбул твърдо отказа да последва примера му, но днес министър-председателят Скот Морисън заяви пред журналисти в парламента, че е "отворен за предложения" за официално признаване на Йерусалим за столица за държавата Израел и за преместване там на австралийското посолство.

Морисън предприема този неочакван ход няколко дни преди частични парламентарни избори в район в Сидни с голям брой избиратели от еврейски произход, където кандидатът на Либералната партия на премиера не е много популярен. Ако партията претърпи поражение на тези избори, тя ще загуби мнозинството си от един глас, което има сега в австралийския парламент, посочва АФП.

Говорител на опозиционната Лейбъристка партия обвини Морисън, че обявява намерението си да признае Йерусалим за столица на Израел, за да привлече допълнителни гласове на предстоящите избори.

Морисън стана министър-председател на Австралия миналия месец, след като консервативното крило в партията свали по-умерения Малкълм Търнбул от поста, напомня АФП. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още