IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия промени капиталовите си правила за банките

Целта е институциите да могат да работят по-добре в стресови периоди

10:38 | 29.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пруденциалният регулатор на Австралия преразгледа правилата си за капиталови изисквания на банките с нови насоки, които целят да гарантират, че институциите могат да работят по-добре в стресови периоди, съобщава Bloomberg.

Големите банки ще определят собствените си капиталови показатели от 2023 г., които ще зависят от това колко рисково е кредитирането им, заяви Австралийският орган за пруденциално регулиране (APRA) в понеделник. Въпреки това регулаторът очаква от тях да работят с коефициент на базов капитал от първи ред от над 11%, когато правилата влязат в сила, което е малко над прага съгласно сегашната рамка.

Няма да се налага банките да набират нови средства, тъй като те вече са добре капитализирани, за да отговорят на новите изисквания, заяви APRA.

“Капиталът е крайъгълен камък на сигурността и стабилността на банковата система“, заяви председателят на ARPA Уейн Байърс. „Макар че банковият сектор на Австралия е вече силно капитализиран по международните стандарти, новата рамка за капитала ще помогне да се гарантира, че това ще остане така“.

Рамката слага край на четири години регулаторни усилия да се гарантира, че най-големите банки в страната могат да устоят на всякакви икономически спадове и да отговорят на стандартите Базел III, които ще влязат в сила през 2023 г.

Промените включват разширена употреба на буфери, а не повишаване на рисковите тегла, което позволява на банките да поемат загуби и да продължат кредитирането в стресови периоди, без да нарушават минималните изисквания, заявиха още от ARPA.

“Фактът, че австралийските банки вече имат капитала, нужен съгласно стандартите Базел, без да имат нужда от продължителни преходни периоди и споразумения за постепенно въвеждане, каквито ще бъдат необходими в много други страни, е доказателство за основната сила на австралийската банкова система“, добави Байърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още