Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Беноа Кьоре: Съществува голям риск от корпоративна неплатежоспособност

Според бившият член на ЕЦБ оттеглянето на правителствената подкрепа създава притеснения за компаниите

Беноа Кьоре: Съществува голям риск от корпоративна неплатежоспособност

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Някои компании са изложени на риск от неплатежоспособност, тъй като правителствата вдигат крака си от педала на фискалната подкрепа, предупреди бившият член на Европейската централна банка Беноа Кьоре във вторник.

Много правителства използват мащабни фискални стимули за смекчаване на икономическите проблеми от COVID-19. В повечето случаи това позволява на компаниите да избегнат фалит, а служителите да останат на работа. Но тъй като този фискален стимул започва да намалява в някои страни, компаниите ще изпитат трудности да отворят вратите си.

„Що се отнася до корпоративната платежоспособност, проблемите ни предстоят", Беноа Кьоре, който сега е ръководител на Иновационния център на Банката за международни разплащания (БМР), цитиран от CNBC.

„Ще разберем кои са основните проблеми, докато правителствата постепенно оттеглят подкрепата си“, добави Кьоре.

В доклад от вторник БМР предупреди, че има основни финансови нестабилности въпреки известна увереност сред участниците на пазара през последните седмици относно възобновяването на много икономики.

Още по темата

„Започна вълна от съмнения, че корпоративните загуби могат да причинят широко неизпълнение на задължения“, се казва в годишния си икономически доклад на МБР.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в петък, че възстановяването „ще бъде непълно и може да бъде трансформиращо“, тъй като някои бизнеси ще изпитат трудности с оцеляването си и адаптирането към новата реалност. От друга страна, тя каза също, че от промените ще възникнат нови индустрии.

„Може би предизвикателството пред централните банки е да гарантират, че подкрепата за ликвидността… не преминава в подкрепа за платежоспособността, което е фискална функция. Така че ние се нуждаем от правителства, за да се справим с това, а не централни банки “, каза Кьоре.

Централните банкери много бързо реагираха на кризата и изпреварваха действията на правителствата.

„Съществува риск от това, което икономистите наричат ​​фискално господство, това е когато фискална политика изземва функциите на паричната политика. Има и риск от финансово господство, когато централните банки са твърде резевирани от страх, че ще навредят на пазарите. При такова положение имате нужда от предпазни мерки. Но защитните мерки са много ясни - това са устойчивите публични финанси и това е добрият банков надзор и надзор на пазара “, каза той.

Въпреки това, докато някои страни отварят отново своите икономики, анализаторите започнаха да обмислят как ще изглежда фазата на възстановяване, като някои все още очакват възстановяване във V-образна форма.

Кьоре заяви, че „е твърде рано да се каже как ще изглежда възстановяването“, предупреждавайки, че кризата от COVID-19 „може да остави трайни белези“.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
България се изкачва с 2 места до 35-та позиция в глобалния иновационен индекс