IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BIS: Нужно е бързо и решително повишаване на лихвите за овладяване на инфлацията

Към момента не се очаква период на повсеместна дълга стагфлация, съобщи Банката за международни разплащания

17:16 | 26.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Банката за международни разплащания (BIS) призова за „бързо и решително“ повишаване на лихвите, за да не се позволи ускоряването на инфлацията да се превърне в нещо още по-проблематично, предава Ройтерс.

Базираната в Швейцария BIS провежда годишното си заседание в последните дни, на което топ ръководителите на централни банките се срещат, за да обсъдят настоящите си затруднения и един от най-турболентните стартове на година в историята за световните финансови пазари.

Заради растящите цени на енергията и храните инфлацията на много места сега е най-горещата от десетилетия. Но обичайният лек с повишаването на лихвите създава безпокойство от рецесия и дори за страховита „стагфлация“ в стила на 70-те години, където растящите цени са съчетани с нисък или отрицателен икономически растеж.

„Ключът за централните банки е да действат бързо и решително преди инфлацията да се вкорени“, коментира Агустин Карстенс, генерален мениджър на BIS, цитиран в годишния доклад на BIS, публикуван в неделя.

Карстенс, който е бивш ръководител на централната банка на Мексико, смята, че е важно да се предприемат действия в „идните тримесечия“. BIS счита, че меко кацане за икономиката, при което лихвите се вдигат без това да води до рецесия, все още е възможно, но приема, че тя е в трудно положение.

„Много ще зависи от това колко трайни са тези инфлационни сътресения“, коментира Карстенс и допълва, че отговорът на финансовите пазари също ще бъде важен.

„Ако затягането генерира големи загуби, големи корекции на активите и това зарази потреблението, инвестициите и заетостта, разбира се, това е по-труден сценарий", счита той.

Световните пазари вече записаха една от най-големите си разпродажби в новата история, тъй като големи централни банки, включително Федералният резерв, а от следващия месец и ЕЦБ, слагат край на рекордно ниските лихви и на почти 15-годишните мерки за стимулиране на икономиката.

Световните фондови пазари са надолу с 20% от януари насам и някои анализатори пресмятат, че американските държавни ценни книжа, бенчмарк за световните облигационни пазари, може да преживеят най-голямото си губещо първо полугодие от 1988 г.

Надеждност

Карстенс казва, че собствените предупреждения на BIS в последно време за колебливите цени на активите означават, че настоящата корекция „не е непременно пълна изненада“. Фактът, че няма „сътресения на големи пазари“ до момента също е успокояващ, допълва той.

Част от доклада на BIS, публикуван миналата седмица, показва, че сътресенията в последно време на пазарите на криптовалути са индикатор, че опасностите от децентрализирани дигитални пари, за които отдавна се отправяха предупреждения, сега се материализират.

Не се очаква сривовете да предизвикат системна криза, така както лошите заеми предизвикаха световната финансова криза. Но Карстенс подчертава, че загубите ще бъдат значителни и че непрозрачното естество на крипто вселената подхранва несигурност.

Връщайки се към макроикономическата картина, той добавя, че BIS не очаква в момента период на повсеместна дълга стагфлация.

Той допълва, че макар много световни централни банки и BIS значително да подцениха бързото ускоряване на световната инфлация в последните шест до 12 месеца, те няма да загубят трудно спечелената си надеждност за една нощ.

„Да, тук може да се спори малко за грешен момент на някои действия и реакции на централните банки. Но като цяло смятам, че централните банки отговориха по много гъвкав начин“, отбелязва Карстенс.

„Моето усещане е, че централните банки ще надделеят в крайна сметка и че това ще бъде добре за тяхната надеждност“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Да и то сериозно ,иначе просто парите /в сегашният си вид/ ще загубят смисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още