IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска компания засилва фокуса си върху африкански енергийни проекти

Actis планира допълнително инвестиции в редица икономики в Африка, след като вече вложи около 1 млрд. долара в проекти, свързани с енергетиката

11:14 | 08.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Базираната в Лондон компания за частни капиталови инвестиции Actis LLP разглежда редица африкански енергийни проекти с идеята да направи допълнително вложение към вече инвестираните 1 млрд. долара в сектора на континента, съобщава Bloomberg. 

„Виждаме някои нови възможности, които все още не сме одобрили“, споделя Нийл Браун, партньор в Actis. Инвестициите вероятно ще бъдат разпределени в Източна и Северна Африка, а също и в Южна Африка, въпреки че не са поети ангажименти, добавя той.

Населението на Африка, което достига 1,3 млрд. души, има най-ниската степен на достъп до електроенергия в света, като малко над 40% от жителите на африканските страни могат да се похвалят, че ползват електричество, сочат данни на Африканската банка за развитие.

Южноафриканска република (ЮАР), най-индустриализираната икономика на континента, изпитва затруднения с недостига на електроенергия от 2008 г. насам, след като правителството не успя да инвестира навреме в нови електроцентрали, за да замени остаряващите мощности и инфраструктура.

Actis сега планира да заложи на националната програма за обществени поръчки за независими производители на енергия за намаляване на риска в ЮАР, посочва Браун. Правителството иска 2000 мегавата капацитет за производство на енергия от независими производители след множеството прекъсвания на електрозахранването.

Инвеститорът също така планира да участва в петия кръг от наддаването за независимата програма за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в страната. Това може да стане или чрез нови мощности, като слънчеви и вятърни паркове, или като компанията закупи съществуващи експлоатационни съоръжения, които могат да бъдат подобрени, коментира още Браун.

Actis към момента е инвестирала в около 25 енергийни проекта в африкански страни, включително в Нигерия, ЮАР, Сенегал, Египет, Кения, Мозамбик и Камерун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още