IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ стартира изпълнението на плана "Юнкер" за Африка

Програмата на Европейската инвестиционна банка цели да бъдат набрани 44 млрд. евро за инвестиции в проекти извън рамките на ЕС

11:47 | 17.09.18 г. 1
<p>
	<em>Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Снимка: Ройтерс

Планираното от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер „равнопоставено партньорство“ с Африка ще стане факт в най-скоро време, като базираната в Люксембург Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) ще има все по-голяма роля на континента, съобщава Euractiv.

Външната инвестиционна програма на банката (EIP) цели да бъдат набрани 44 млрд. евро за инвестиции най-вече в Африка, като крайният срок за тази инициатива е 2020 г.

ЕИБ продължава стабилно да разширява своите опции в Източна Африка през последните години, отваряйки клон в етиопската столица Адис Абеба, паралелно с друг офис в Кения. 

„В региона на Източна Африка подписахме договор за предоставяне на 400 млн. евро за различни проекти през 2017 г. спрямо сума от 100 милиона от 2016 г. Тази сума (400 млн. евро) може и да не изглежда особено голяма, но не е и сума за пренебрегване“, смята Катрин Колин, главен мениджър на ЕИБ клона в кенийската столица Найроби.

Тя предполага, че вътрешно-политическите ограничения са главната пречка за финансирането.

„Проблемът, който имаме в региона на Африка, в частност страните от Субсахарска Африка, е свързан с ниския абсорбиращ финансов капацитет, който имат тези държави“, добави Колин.

„Източна Африка е изключително важен регион. За съжаление нещата там стават все по-трудни“.

Регулациите, които ограничават лихвените проценти на банките до 4% при кредитите, имат за цел да спрат банките да начисляват лихви за физическите лица, надвишаващи 20%.

Преди въвеждането на тези регулации през 2016 г. местните банки често се оплакваха, че им липсват средства за отпускане на кредити. Сега същите тези кредитори има ликвидност, но не притежават волята да отпускат заеми, добавя Колин.

Европейската инвестиционна банка вече се съсредоточава в тематичното кредитиране, отваряйки нова кредитна линия за селскостопанския сектор, съчетана с безвъзмездни средства от Европейския съюз (ЕС) с цел увеличаване на достъпа до финансиране на всички участници във веригата, включително и дребните собственици.

ЕИБ оперира с мрежа от международни финансови институции като Световната банка, Африканската банка за развитие, Японската JICA, както и френските AFD и Proparco и германските KfW и DEG.

В Етиопия ЕИБ е един от основните инвеститори в местния индустриален парк, като нейната дейност е насочена към създаването на нови работни места за бежанци и търси начини за подкрепа на проекти в многобройните бежански лагери, в които живеят повече от един милион човека, бягащи от Южен Судан и Сомалия.

Проучване на Международната финансова корпорация показва, че в лагера „Какума“ (където живеят повече от 200 хил. бежанци) се извършва интензивна стопанска дейност, която ще бъде подпомогната от инвеститорите.

„В Какума срещнахме бежанци, които живеят там от 20 години. Изчислено е, че в лагера се извършват бизнес дейности за приблизително 57 млн. долара“, споделя Колин, като добавя: „Искаме да видим дали ще можем да инвестираме там, като трябва да намерим правилните канали и правилните инструменти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
И 100 плана "Юнкер" да се изпълнят, при сегашната неправилност Централната банка да работи без защита от щети - мероприятието е с подсигурен провал.За устойчив обществен просперитет е необходима Централна банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още