IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на сливания и придобивания се свива

За първи път от десетилетие компаниите от всички региони по света губят акционерната си стойност след обявяване на сделки

10:40 | 15.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалният пазар на сливания и придобивания се представя слабо от няколко тримесечия. Резултатите за второто тримесечие обаче са изключително лоши, показват данни на Willis Towers Watson и Cass Business School към University of London, цитирани от FDI Magazine.

Проучването установява, че за първи път от десетилетие компаниите от всички региони по света губят акционерната си стойност след обявяване на сделки, като изостават от MSCI World Index с 6,3 пункта.

Отделно проучване на Allen & Overy за сливанията и придобиванията потвърждава тенденцията. Данните показват, че стойността и обемът на сделките в глобален мащаб са спаднали съответно с 12% и 16% през първата половина на 2019 г.

През 2018 г. 55% от сключените сделки не са били в състояние да изпреварят пазара, което прави 2018 г. най-лошата година за сектора на сливанията и придобиванията от 2008 г. насам и първата година, в която купувачите постигат по-слаби резултати.

През последните три месеца на 2018 г. са приключени само 208 сделки, което превръща тримесечието в най-слабото за последните шест години. До голяма степен това се дължи на намаляването на броя на азиатските сделки.

Същевременно, обаче, през октомври – декември 2018 г. са приключени седем мегасделки – нещо, което не се е случвало от 2016 г. насам. Въпреки това, купувачите в такива сделки се справят изключително лошо след тях, констатират икономистите.

Има няколко причини, поради които сделките изостават. Сред тях са политическата, търговската и тарифната несигурност, преувеличените оценки на сливанията и придобиванията, както и повишеният протекционизъм срещу трансгранични сделки за сливания и придобивания, коментира Джена Мърсъроу, ръководител корпоративни сливания и придобивания за Великобритания в Willis Towers Watson.

В краткосрочен план средата ще остане предизвикателна и заради активността на инвеститорите, допълва тя.

Все пак икономистите смятат, че протекционизмът ще помогне на някои нации и региони, които могат да предприемат по-отбранителна стратегия за вътрешна консолидация. Експертите прогнозират също така, че европейският трансграничен пазар на сливания и придобивания вероятно ще остане жизнеспособен и дори може да нарасне предвид силните връзки в Европа и облекчаването на регулаторните ограничения в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още