IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Държавите трябва да обновят хранителните си приоритети

Нужни са промени в хранителните системи, за да се опази околната среда, твърди ръководителят на ООН

21:54 | 23.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ръководителят на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш призова държавите да обновят своите хранителни приоритети, като заяви, че светът се нуждае от хранителни системи, които опазват околната среда.

"Войната на нашата планета трябва да приключи и хранителните системи могат да ни помогнат да изградим този мир", каза генералният секретар на срещата на върха на ООН в Ню Йорк.

Гутериш коментира, че хранителните системи "могат и трябва да играят водеща роля" за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Целите включват прекратяване на бедността, защита на екосистемите и осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство, които ограничават отпадъците, пише БГНЕС.

Той отбеляза, че хранителните системи в момента генерират една трета от всички емисии на парникови газове.

"Необходими са устойчиви методи на потребление и производство и природни решения. Необходимо е интелигентно, устойчиво управление на природните ресурси - от ферми до риболов", добави Гутериш.

Съединените щати се вслушаха в призива на Гутериш и обявиха, че ще инвестират повече от 10 милиарда долара за няколко години, за да насърчат трансформацията на хранителните системи.

Гутериш отбеляза, че 3 милиарда души не могат да си позволят здравословно хранене. Той добави, че 2 милиарда са с наднормено тегло или със затлъстяване, а 462 милиона са с поднормено тегло. Той напомни на делегатите, че почти 1/3 от цялата храна, която се произвежда, се губи или разхищава и каза, че промяната на хранителните системи може да стимулира глобалното възстановяване след пандемията.

Гутериш призова също правителствата и бизнеса да работят заедно за увеличаване на достъпа до здравословна храна, подчертавайки, че питателната храна е "често твърде скъпа или недостъпна"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Българо убиец ... и това ли започнахте да го цензурирате, вашата мaмa журналистическа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тая организация е тотално пропаднала и най добре да се закрие ... щом имаше шанс наша комуниска, дъщеря на *** да им стане шеф... пиши ги беГали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Всички държави да се обединят зад програмата на ООН за ускорен преход към зелено хранене на популацията! Да се построят зелени ферми за хлорофил и населението да усвоява фотосинтезата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още