IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Има риск ситуацията около Сирия да излезе извън контрол

Според генереалния секретар на ООН усилията трябва да се насочат към прекратяване страданията на сирийците

11:39 | 12.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази опасение, че ситуацията около Сирия може да стане некотролируема. Това се казва в изявление, разпространено от пресслужбата му, цитирано от ТАСС.

"Вчера (във вторник) изразих недоволството си от съобщенията за продължаващо използване на химически оръжия в Сирия. Аз също така много внимателно следя развоя на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН и съжалявам, че той засега не може да постигне съгласие по този въпрос", посочи Гутериш, предава БТА.

Той допълва, че отново е споделил с постоянните представители на петте постоянни членки на съвета дълбокото си безпокойство за рисковете от сегашната ситуация, която той определя като задънена улица.

"Подчертах и необходимостта да се избягва излизане на ситуацията извън контрол", каза Гутериш. "Нека не забравяме, че в крайна сметка нашите усилия трябва да бъдат насочени към прекратяването на страшните страдания на сирийците."

Кувейтската авиокомпания "Кувейт еъруейз" съобщи, че спира полетите си до ливанската столица Бейрут заради намерението на САЩ да нанесат военен удар по съседната на Ливан Сирия.

Британските военновъздушни сили се намират в бойна готовност за нанасяне на възможен удар по Сирия, съобщи вестник "Таймс", като се позова на правителствен източник в Обединеното кралство. "Имаме самолети (в кипърската база на британските военновъздушни сили) Акротири", каза източникът. "Готови сме."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още