IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск, или новите правила на играта на финансовите пазари

Финансите са вече част от масовата култура и е сигурно, че явлението ще се разширява през идните месеци

20:55 | 17.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Илон Мъск, инженерът, известен най-напред като основател на автомобилната компания Tesla и на космическата Space X, променя не само начина, по който гледаме на колите и на технологиите на бъдещето, но и проучва нов, много дигитален подход към финансовите пазари, пише френският вестник La Tribune.

От дълго време експертите и лидерите на мнение съзнаваха необходимостта да се намесят и да бъдат активни на фондовия пазар, но се смяташе, че е трудно, дори леко мистериозно да уловят това, което реално се случваше на пазара и което оказва влияние върху него. Това положение значително се промени с появата на приложения и уеб сайтове, посветени на търговията с акции, и на много по-лесния достъп до финансова информация.

В действителност интернет е мястото, където някои зараждащи се тенденции се превръщат постепенно в масова култура и явлението Илон Мъск е добър пример – неговите прости послания в Twitter под 200 знака вече успяха да променят значително представянето на борсата на пет компании - GameStop, Etsy, Signal, Bandai Namco и Tesla.

Защо цената на акциите се развива в зависимост от неговите туитове? Това е сложен въпрос, но може да се каже, че като първокласен иноватор и предприемач акционерите имат доверие на Илон Мъск да направлява избора им на инвестиции. Новината, че Tesla е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойни и ще започне да го приема като разплащателно средство за продуктите си доведе до ръст на цената на криптовалутата с близо 20% за един ден.

Силата на „меметата“

Много хора се питат дали туитите на Илон Мъск са просто шеги или отговарят на предварително определена стратегия. Ако събитията през последните седмици с книжата на GameStop ни научиха на нещо, то е, че никога не е имало такъв прецедент, при който колективно действие на група акционери цели единствено да повиши стойността на листната на борсата компания.

Късите продажби са обичайни, а манипулирането на цената на акциите понякога е тема-табу, но като цяло дебатът остава в кръга на експертите и не засяга конкретни инвеститори. Това вече не е така. Макар че големите колективни действия на инвеститорите от Reddit са уникални по рода си, Илон Мъск може да е първият човек, който влияе по този начин на фондовия пазар и на крипто сферата с цел да извлече полза за себе си, смесвайки сериозното от позицията си в индустрията и много необичайния си начин на комуникация вследствие на непредсказуемия му характер.

Илон, Снууп и крипто

Доуджкойнът, който се появи като шега в „меме“ преди няколко години, е напът да се превърне в един от най-значимите алткойни. Подобно на много популярни явления в интернет те са подложени на значителното влияние на знаменитости или хора, известна в собствената си сфера.

Последните действия на Илон Мъск, и най-вече записването на хаштага #биткойн в биографията му в Twitter, оказаха значително въздействие върху доуджкойна и биткойна от гледна точка на увеличаването на изтъргуваните обеми. В действителност той се сдоби с влияние и тежест, равняващи се и дори надминаващи тези на голям институционален инвеститор.

Последиците от туитите на различни знаменитости от сферата на икономиката, политиката или медиите върху пазара на криптовалути стават истинска тема за размисъл. Рапърът Снууп Дог, който подкрепя биткойна от 2013 г., проследи движението в цената на доуджкойна, като изрази интереса си към него, потвърждавайки по този начин, че криптовалутата вече е ключов актив във финансовия сектор, както и в популярната култура.

Нова конкуренция на Wall Street

Възможно е тези няколко улици в долната част на Манхатън вече да не са раят за борсовите играчи, който бяха досега, предвид силата в днешно време на интернет и на социалните мрежи в ежедневието. Достатъчно е да се вгледаме в мащаба на явлението Reddit, за да разберем, че Wall Street може би е напът да изгуби контрола и че влиятелните хора упражняват влиянието си паралелно с професионалистите във финансовия свят в пряка връзка с масовата публика, която се интересува от инвестициите.

Пътят е дълъг, но промяната се ускорява. Вече знаем, че правилата на играта на финансовите пазари започнаха да се променят по необратим начин и че Илон Мъск определено е поставен на първо място в списъка с основните играчи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
jujo_si
преди 3 години
Всичко ще си дойде на мястото след "корекцията" която ни очаква и която ще стопира тази лудост. тесла не може да струва толкова, биткойна не може да струва толкова, не може и някой да поства тъпотии и някакви *** да купуват каквото им се намекне. това са просто много странни времена които скоро ще свършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
redcretin
преди 3 години
Нито е инженер, нито е основател на Тесла :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Ivel
преди 3 години
Баси циркаджията, светът е полудял очевидно. А къде е фундамента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още