IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в климатичната адаптация гарантират до 7,1 трлн. долара възвръщаемост

Докладът на Глобалната комисия по адаптация посочва пет области, в които са необходими най-спешни инвестиции

09:20 | 21.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвестирането на 1,8 трлн. долара между 2020 г. и 2030 г. в проекти за подпомагане на обществата да се адаптират към влошаващите се въздействия от изменението на климата може да доведе до икономически ползи за 7,1 трлн. долара, посочва доклад, публикуван от Глобалната комисия по адаптация и цитиран от Ройтерс. 

Глобалната комисия по адаптация е група, съставена от политически и бизнес лидери, водени от бившия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун, основателя на Microsoft Бил Гейтс и изпълнителния директор на Световната банка Кристалина Георгиева, на която беше възложено задачата да „повиши видимостта" на проблема преди предстоящата среща на върха на ООН по въпросите на климата в Ню Йорк на 23 септември.

Комисията призовава правителствата да инвестират повече в адаптацията към климата, тъй като тя не протича с темповете и мащабите, необходими за справяне с измененията.  Според нея възвръщаемостта на инвестициите за изграждане на устойчивост на климата може да варира от 2:1 до 10:1.

„Адаптацията е не само правилното нещо, но е и интелигентното нещо, което трябва да се направи, за да се стимулира икономическият растеж и да се създаде устойчив спрямо климата свят“, заяви Бан Ки Мун.

Докладът подчертава пет области, в които са необходими най-спешни инвестиции - системи за ранно предупреждение, устойчива на климата инфраструктура и водни ресурси, земеделие на сухоземните райони и защита на мангровите гори.

Бил Гейтс, който председателства международната фондация Gates Foundation със съпругата си Мелинда, заяви, че милиони дребни земеделски стопани и техните семейства в развиващите се страни са сред най-уязвимите от екстремните промени в температурата и валежите, които намаляват продукцията им.

„С по-голяма подкрепа за иновациите можем да отключим нови възможности и да стимулираме промените в глобалната екосистема“, каза той.

В доклада се казва, че приспособяването към климата осигурява „троен дивидент“, като се избягват бъдещи загуби, стимулират се иновациите и се осигуряват социални и екологични ползи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
нарастващо лицемерие и лъжа е цялата тази история. един пример: гледах тези дни ученици сатчкуват, не ходят на училище, за да принудят големите да се загрижат за глобалното затопляне.същите тези ученици, ходят с лични коли на училище /говоря за САЩ, а може би в Западна Европа е същото/, джобовете и чантите им са пълни с най-различни електронни гаджети, всичко е фешън и най-ново в облеклото им, класните им стаи са с климатици, навсякъде има уай-фай. и тези дечица, подкокоросани от някого ни говорят за глобално затопляне.лево-либералната лъжа се надува все повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Не разбирам - Бил Гейтс е измислил хипермегаебасимашина за фабрикуване на дъжд ли?Сред предложените мерки не виждам нищо конкретно. Могат много неща да се направят и дори с не толкова огромни пари - отде ще вземат тия 1.8 ГБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още