IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарските акции ще посрещнат 2018 г. на най-ниското си ниво от 8 години

Индексът на страната QE е най-зле представилият се индекс в света тази година

14:00 | 24.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Катар беше разклатен от политически сътресения през тази година, като катарските акции ще започнат 2018 г. близо до 8-годишно дъно, пише Bloomberg.

Това е промяна за акциите в страната, които се търгуваха с повишение през последните три години.

Проклятие, предизвикано от политическия скандал между Катар и неговите съседи, доведе до спад в цените. Въпреки че политиката ще остане на фокус през 2018 г., анализатори и инвеститори казват, че някои акции в Доха сега търгуват на атрактивни нива.

Индексът на страната QE е най-зле представилият се индекс в света тази година, след като група от нации, ръководени от Саудитска Арабия, обвиниха богатата на газ държава в подкрепа на тероризма и дестабилизиране на региона - обвинения, които страната отхвърля.

Припомняме, че през юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си и транспортни връзки с Катар, а Саудитска Арабия – и сухопътната си граница с емирството, заради обвинения, че Доха спонсорира тероризма и подкрепя екстремистки групировки.

Към тези държави се присъединиха и още няколко, включително и в Африка.

Ситуацията породи трудности за Катар. За да преодолее недостига във вноса, емирството засили импорта от Турция и Иран и изхарчи десетки милиарди долари за подкрепа на банковата система и икономиката заради отлива на капитали.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още