IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комунисти и либерали организираха в Москва отделни протести за честни избори

Те са нов етап от голямото протестно движение, разтърсващо от един месец руската столица след недопускането на независими кандидати на местните избори

15:45 | 17.08.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руски комунисти и поддръжници на либералната опозиция организираха в Москва отделни протести. Те са нов етап от голямото протестно движение, разтърсващо от един месец руската столица след недопускането на независими кандидати на местните избори, насрочени за 8 септември, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Започналата в средата на юли вълна от протести доведе до над 3000 ареста. Лидери на протестното движение бяха задържани, включително опозиционният водач Алексей Навални.

Протестът на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) започна в 12:45 ч. (9:45 ч. по Гринуич). По данни на неправителствената организация "Бял брояч" под дъжда са се събрали 3900 души. На същото място миналата събота по призива на либералната опозиция се събраха над 50 000 души, отбелязва АФП.

Митингът на КПРФ, на който присъстваше и партийният лидер Генадий Зюганов завърши, съобщава ТАСС.

Присъстващите решиха да създадат "червен брояч" за проверка на резултатите от изборите на 8 септември и поискаха оставката на председателя на московската избирателна комисия Валентин Горбунов.

Обикновено комунистите са смятани за опозиция, която Кремъл толерира, но те се присъединиха към протестното движение на булевард "Академик Сахаров" и призоваха за честни избори, въпреки че техни кандидати бяха допуснати от участие в изборите, отбелязва АФП.

Либералната опозиция не получи разрешение за протест от кметството. Нейни поддръжници призоваха за индивидуални протести на различни места в града, носейки плакати. Тази техника често се използва от протестиращите в Русия, за да могат да избегнат искането на разрешение за протест от властите. Те могат да протестират индивидуално, стига да поддържат дистанция от 50 м между групите на протестиращите, както изисква законът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
cum on ABBA face
преди 4 години
помиярко чети:Русия изостава от САЩ и от Европейския съюз не само в икономиката, но и в развитието на духовните ценности. Това обяви шефът на руската Сметна палата Алексей Кудрин на заседанието на Съвета при президента на Руската федерация за реализация на държавната политика за защита на семейството и децата."По отношение на духовните ценности, запазването на семейните традиции ние все още не сме лидери, трябва да се стремим да станем такива, да станем пример...Цифрите са тревожни: детската смъртност в Русия е пет деца на 1000 родени, но в Европейския съюз са три на 1000, а във Финландия - 1.7 на 1000. За съжаление обаче станахме лидери в друго печално явление: на 100 брака 63 развода, в Швеция са 48, а в Германия са 38 например. Неблагоприятна е ситуацията и при абортите на 1000 родени деца ние изпреварваме САЩ два пъти, а Германия повече от два пъти, каза още той.Кудрин съобщи, че детската бедност в страната от 2013 до 2016 г. се е увеличила от 19 на 26%. Според него сред населението трябва да се провежда не само патриотично възпитание, но дълбоко да се изучи историята на репресиите в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
korn
преди 4 години
Путин ако иска Русия да бъде велика трябва да изгради демократично общество. Само така руснаците които имат идеи, способности и желание да създават и творят ще помогнат на Русия. Креативния човек има нужда от свобода, в противен случай спира да бъде креативен или бега към държави където има свобода.Самия Путин призна че се е провалил да диферсифицира руската икономика която е напълно зависима от продажбата на суровини. Но да даде началото на едно демократично общество не е късно.Но затова се иска големи топки, не се знае дали Путин ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Поредното доказателство, че няма никаква разлика между комунисти и либерали и всичките либерали са комунисти. Също така, че режимът на путин може да е авторитарен, но не е комунистически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Ако ЕС и Китай им резнат кричитни доставки,умират като препик***но мушкато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
A то ВПК на САЩ се самоизненадал,че не са вече никаква сила във военното производство.Техен си доклад от амнаа'се стотин страници:https://youtu.be/wU1D3HPdkgQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
И 1989 година беше така! Първо на Тянанмън и после в Берлин!ЛилиПутин ще чака хората да се уморят, дано го изненадат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Протести добре, а Майдан кога? Китайците пак ги изпревариха, техния вече започна в Хонконг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още