IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба отваря първия си пазар на едро

На него ще се продават продукти с до 20-30% по-евтини от тези в държавните магазини

16:59 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Куба отваря първия си пазар на едро, откривайки възможности за някои частни бизнеси в икономиката, доминирана от държавни предприятия, предаде Асошиейтед прес.

Пазарът е част от продължаващите усилия за реорганизиране на търговията в комунистическата страна, посочва държавният в. "Гранма", цитиран от БТА. На него ще се продават боб, бира, захар, цигари и други стоки с 20 до 30% по-евтини от продуктите в държавните магазини.

От 2010 г. кубинското правителство е разрешило на около 500 000 души да развиват частен бизнес и много от тях отдавна търсят достъп до легалния пазар на едро, където могат да купуват стоки на по-ниски цени от тези, при които след това продават на потребителите. 

За повечето обаче чакането не е приключило. Единственият пазар, известен като "Меркабал", засега е отворен само за 35 работнически кооператива в Хавана. Други частници, които имат официално разрешително, може да получат достъп по-късно.

Държавните предприятия създават 70 до 80% от кубинската икономика.

Междувременно стана ясно, че продажбите на кубински пури са нараснали с 12% през 2017 г. и са достигнали рекорден оборот от 500 млн. долара благодарение на Китай, който продължава да стимулира луксозния пазар.

Близо 54% от износа е бил предназначен за Европа, следвана от Латинска Америка със 17% и Азиатско-тихоокеанския регион с 15%. Китай се класира на трето място сред страните потребителки на кубински пури с 24% нарастване на оборота, като отстъпва само на традиционните вносителки Франция и Испания.

Заради особеностите на почвата, климата и качеството на работната ръка кубинските пури са смятани за най-добрите в света. Най-продаваните марки са Cohiba, Romeo y Julieta и Montecristo, притежавани от държавната компания Habanos S.A и от Altadis, чиято централа се намира в Испания, но е с британски капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още