Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Манията по растежа засилва социалното неравенство по света

Световният икономически форум представи годишния си индекс, който оценява 103 страни според растежа, равнопоставеността и устойчивостта

Манията по растежа засилва социалното неравенство по света

Снимка: pixabay.com

Икономистите и централните банкери разчитат твърде много на брутния вътрешен продукт (БВП) като показател за националното представяне по начин, който вреди на жизнените стандарти на хората, посочва в свой доклад Световният икономически форум (WEF).

Малко преди годишната среща на световните лидери в Давос швейцарската фондация се опитва да се противопостави на фокусирането върху краткосрочния растеж, създавайки алтернативна метрика, наречена Индекс на приобщаващото развитие (Inclusive Development Index), припомня Bloomberg. Индексът оценява 103 страни според растежа, равнопоставеността и устойчивостта.

Начело на списъка са основно европейски страни, като Норвегия е най-развитата приобщаваща икономика в света, следвана от Исландия и Люксембург. Австралия е единствената неевропейска страна в топ 10, заемайки 9-то място, а сред развиващите се икономики лидер е Литва, следвана от Унгария и Азербайджан. България е на 11-то място сред развиващите се икономики.

Десетилетия на приоритизиране на икономическия растеж над социалното равенство доведе до исторически високи нива и неравенство в доходите“, казва WEF в доклада си. Поради това „правителствата пропускат положителния цикъл, в който растежът се засилва, когато се споделя по-широко, и се генерира, без да се натоварва прекомерно околната среда или бъдещите поколения“.

Откритията до голяма степен подкрепят мрачните твърдения в последно време. През последните пет години въпреки разрастващата се световна икономика социалното приобщаване е намаляло или е останало без промяна в 20 от 29 развити икономики. В същото време според доклада равенството между поколенията се е влошило в 56 от 74 икономики. През същия период по-малко от половината от развитите икономики успешно намаляват бедността, а само една осма бележат спад на неравенството в доходите.

WEF твърди, че използването на БВП като основен икономически показател е неефективно, тъй като той измерва текущото производство на стоки и услуги, а не степента, до която икономика допринася за по-широкия социално-икономически напредък, разглеждан в медианните доходи на домакинствата, възможността за заетост, икономическата сигурност и качеството на живот.

Според индекса в топ 10 присъстват почти всички скандинавски страни, като само Финландия е на 11-то място. Германия е една позиция след нея, Канада е на 17-то място, Франция – на 18-то, а САЩ – на 23-то.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
V.At. до: pinoccio
преди 1 година
Няма профилна снимка
Математически факт - за празното множество всяко твърдение е вярно! Доказва се елементарно чрез допускане на противното.
0
 
0
 
9
kalendar до: pinoccio
преди 1 година
И ако нас ни няма трябва ли да ни дреме на шмайзера за оня пич от 12тото измерение?
Впрочем - ти що му отговаряш на тоя? Всичките ли глупости му изчете?
0
 
1
 
8
pinoccio до: thehappyroger
преди 1 година
Няма профилна снимка
Значи, казваш - в 12-тото измерение няма нищо, само кеф? Ами, ако ни няма нас, съществува ли изобщо нещо?
0
 
0
 
7
преди 1 година
Да, това казвах, при гледната точка до 4 измерения за съзнанието мултивселената изглежда логична и реална, но при гледната точка от 12 измерения дори няма Вселена, има един вечно жив самоподдържащ се организъм съзнание, напълно аморфна структура от потенциали и неописуемо чувство за блаженство, безгранична любов, завършеност и удовлетвореност, само защото съществуваш, поражда се неописуемо чувство за това, че си си у дома, а сегашната ти проекция и реалност, която изпитваш е просто някакъв временен сън.
0
 
3
 
6
pinoccio до: thehappyroger
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако имаш 12 измерения, защо ти е мултивселена, друже? Бъдещето също е фиксирано, заедно с потенциалните възможности. С какво бъдещето е по-различно от миналото? Всичко е стоп кадри, затова ни се виждат като мултивселена. Но, ако схващаш квантовата физика, понеже нашият мозък възприема на квантово ниво заобикалящата ни реалност, то и филмът се завърта на квантово ниво и вселената си е една.

Още от Други
HSBC: Западът иска от Китай да бъде сдържан