IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мохамад Зариф: Иранците имат право да гласуват и да протестират

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли поиска извънредни заседания на Съвета за сигурност в Ню Йорк и на Съвета за правата на човека в Женева

22:23 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза, че иранците имат право "да гласуват и да протестират", за разлика от американските съюзници в региона. Той явно имаше предвид Саудитска Арабия и други страни в Залива, предаде Associated Press.

Зариф написа днес в Twitter, че сигурността и стабилността на Иран зависят от собствения му народ, който за разлика от народите на близки приятелски страни на Тръмп в региона има право да гласува и да протестира. Иранският министър използва в туита си популярното в интернет съкращение bffs, означаващо "най-добри приятели завинаги". По-нататък в туита си Зариф заяви, че "тези трудно спечелени права ще бъдат защитени, няма да се позволи те да бъдат саботирани чрез насилие и унищожение от внедрени хора".

В същото време постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли поиска извънредни заседания на Съвета за сигурност в Ню Йорк и на Съвета за правата на човека в Женева, на които да се обсъди положението в Иран, където текат масови антиправителствени протести, предаде France Press.

"Не трябва да мълчим. Народът на Иран иска свободата си", добави Хейли, без да каже кога биха се състояли тези заседания.

Хейли похвали смелостта на иранските демонстранти и заяви, че протестите им са спонтанни, а не задвижвани от външни сили, предаде Ройтерс.

Хейли прочете постове в социалните медии, написани от иранци в подкрепа на протестите, и отхвърли твърдението на иранските лидери, че протестите са организирани от враговете на Иран. "Всички знаем, че това е пълен абсурд. Демонстрациите са напълно спонтанни. Има ги в почти всеки град в Иран. Това се случва, когато отдавна потискани народи въстанат против диктаторите си", заяви тя.

САЩ получават информация, че Северна Корея може би подготвя ново ракетно изпитание, каза Хейли. "Надявам се това да не се случи. Ако обаче се случи, трябва да наложим още по-сурови мерки на севернокорейския режим", заяви тя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още