Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ е настроен "оптимистично" за глобалната икономика

По-късно този месец фондът трябва да представи актуализираните си прогнози за глобалната икономика

МВФ е настроен "оптимистично" за глобалната икономика

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) е „оптимистично“ настроен за глобалната икономика, докато подготвя новите си прогнози, които ще бъдат публикувани по-късно този месец, заяви главният икономист на фонда Морис Обстфелд, цитиран от Bloomberg.

“Като цяло виждаме положителни изненади – в Китай и повечето развити икономики, включително Европа“, каза Обстфелд пред журналисти в Париж.

Още по темата

Прогнозата на МВФ от октомври сочи, че световната икономика ще се разрасне 3,7% тази година, което е най-бързият ѝ темп на разширяване от 2011 г. насам. Фондът ще актуализира прогнозите си на срещата на световните лидери в Давос по-късно този месец.

Един от ключовите въпроси, които базираният във Вашингтон фонд разглежда, е потенциалният ефект на наскоро одобрените данъчните понижения в САЩ. Обстфелд отказа да обсъди специфични детайли за влиянието им върху перспективите на МВФ, тъй като фондът все още не е завършил оценката си.

„В краткосрочен план, ако САЩ се разраства по-бързо заради фискалните стимули, това ще има положителен вторичен ефект за Европа“, каза той. „В дългосрочен план обаче това може да доведе до финансови опасения, които може да са по-негативни“ от гледна точка на „рисковете от по-високи нива на дълга“, допълни той.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Сега глобалната икономика е с нюанс на „оптимизъм“, защото държавите взимат нови земи за да плащат щетите от липсата на защита срещу вредното влияние от парите.
Вредното влияние от парите е обективна наличност.
Проблемът е какво става, когато дойде време да се връщат взетите държавни заеми?

Защо Международният валутен фонд реално е със съгласие за допусканата държавна грешка?

Още от Други
Петролните пазари ще се нуждаят от още 43 млн. барела дневно до 2035 г.