IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 370 километра от газопровода "Северен поток" 2 вече са завършени

На 12 декември Европейският парламент призова да бъде спрян строежът на разширението на газопровода

14:51 | 23.12.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изпълнението на проекта "Северен поток" 2 върви по график и вече са изградени близо 370 километра от газопровода, съобщи днес операторът на проекта компанията Nord Stream 2, цитирана от ТАСС.

Към момента са положени тръбите на участък от около 370 километра, се посочва в комюникето на компанията, публикувано днес на сайта й.

Както бе съобщено по-рано Nord Stream 2, чийто единствен акционер е руският газов концерн Газпром, е получила необходимите разрешения в четири от петте страни по маршрута на "Северен поток" 2. По газопровода се работи в Швеция, Финландия, Германия и Русия в съответствие с издадените национални разрешителни, припомня БТА.

Проектът "Северен поток" 2 предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро.

На 12 декември Европейският парламент призова да бъде спрян строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 23
Sokratus
преди 5 години
Елелее,И днес ли си на работа! Ей много ви експлоатират тези от Масква! Но друго си е да чуеш шума на истинските пари - рублей!!!хахахаВесели празници на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още